Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Priviţi-o: ea e prinţesa Qajar, femeia cu mustaţă, ce a fost considerată o mare frumuseţe! Chiar s-au sinucis 13 pretendenţi la inima ei, pentru că au fost refuzaţi?

1724

blankFrumusețea este un lucru pe care fiecare femeie dorește să o aibă, cu precădere în zilele noastre. Dacă un bărbat este întrebat care este adevărata frumusețe feminină, care ar fi răspunsul său? Ar include chiar și o mustață!?

Ei bine, a existat în istorie o prințesă, care a schimbat întreaga definiție a frumuseții feminine. Prințesa nu numai că avea niște sprâncene extrem de stufoase (ca cele ale lui Mircea Albulescu), dar, de asemenea, ea avea o mustață proeminentă pe fața ei, care era văzută ca un semn al frumuseţii în acele vremuri.

Prinţesa se numea Fatemeh Khanum “Esmat al-Dowleh” Qajar (1855-1905), fiica lui Nasar al-Din Shah Qajar (1831-1896), rege al Persiei între 1848-1896. Şahul Kajar a avut în total 20 de copii (10 fete şi 10 băieţi), deci a fost foarte “productiv” în viaţa sa.

Poza din acest articol este foarte răspândită pe Internet şi face parte din colecţia Institutului Iranian pentru Studii Istorice Contemporane. Unii, când au văzut prinţesa iraniană cu mustaţă, au presupus că fotografia nu o prezintă în realitate pe fiica padişahului, ci că e vorba de un actor care s-a pozat ca şi prinţesă, pentru a o ridiculiza pe aceasta din urmă. Însă afirmaţia este falsă. Cu adevărat că prinţesa Qajar avea mustaţă, iar acest lucru putem afla din mărturiile contemporanilor săi, ca de exemplu, relatarea unei belgience care a ajuns la curtea regală a Iranului în anul 1877, care a observat că Esmat avea deasupra buzelor o mustaţă, care îi conferea un aspect bărbătesc. Pe de altă parte, în secolul al XIX-lea, femeile cu mustaţă erau considerate nu numai frumoase, ci şi puternice.

Însă, pe Internet a apărut un “fake news” (poveste falsă) despre faptul că prinţesa Esmat ar fi avut zeci de pretendenţi la mâna ei, iar numai puţin de 13 bărbaţi pretendenţi s-ar fi sinucis pentru că au fost refuzaţi (sic!) – citiţi, de exemplu, articolul de pe wheebuzz.com. E o afirmaţie falsă – nicăieri, în niciun document, nu se regăseşte o asemenea întâmplare.

În primul rând, Esmat s-a căsătorit când avea vreo 9/10 ani. În al doilea rând, căsătoria ei a fost foarte probabil aranjată în timp ce trăia printre femeile haremului tatălui ei. Ar fi fost foarte puțin probabil ca ea să fi avut ocazia să se întâlnească cu alţi bărbaţi străini şi apoi să fi respins 13 îndrăgostiți sinucigaşi. Şi, în ultimul rând, având un statut regal şi fiind şi căsătorită într-o Persie patriarhală, niciun alt bărbat n-ar fi îndrăzbit să ajungă la inima prinţesei.

Uneori, istoria parcă e mai frumoasă când o împodobim cu lucruri false, dar nu are rost să ne minţim şi să trăim cu lucruri false…

blank

Orgoni Crystal