Călătoria interstelară este imposibilă pentru oameni chiar şi în viitorul îndepărtat! Degeaba ne iluzionăm că vom putea ajunge într-o bună zi pe alte stele…


calatorie interstelaraDegeaba visăm noi, oamenii, că în viitorul mai apropiat sau mai îndepărtat am putea construi nave spaţiale interstelare, adică să călătorim pe alte stele. Şi asta pentru că e aproape imposibil ca să putem face o asemenea călătorie, din cauza mai multor probleme:

1) Multe poveşti ne spun că sunt posibile călătoriile cu o viteză mai mare decât viteza luminii. Dar realitatea contrazice acest lucru; nu putem înşela fizica! Chiar şi călătoriile efectuate la viteze apropiate de viteza luminii au probleme mari în ceea ce priveşte masa şi energia. Singura noastră posibilitate de a efectua o călătorie interstelară este aceea de a folosi portalurile găurilor de vierme. Dar, o asemenea gaură de vierme trebuie să fie cu atenţie controlată, ceea ce este sub posibilităţile noastre actuale. Să presupunem că în viitor ar fi posibilă acest lucru; dar, pentru aceasta, trebuie să controlăm nu doar intrarea în gaură, ci şi ieşirea. Cum avem nevoie de cineva pe partea cealaltă a găurii, aceasta înseamnă că prima călătorie interstelară nu este fezabilă. Ca să nu mai spunem că efectele fizicii ale unei asemenea călătorii ar îndoi şi ar distruge orice materie în interiorul găurii de vierme; am ajunge la destinaţie sub formă de plasmă…

2) Dar, să presupunem că în viitor am putea construi o navă extrem de rapidă, pentru a putea ajunge la stele; dar, rămâne problema propulsiei. Un sistem tradițional implică arderea combustibilului, însă, pentru a ajunge la o altă stea, ar fi nevoie de cantităţi incredibile de combustibil. O soluție ar fi aceea de a lua combustibilul de pe drum; în spaţiul cosmic există atomi de hidrogen, care ar putea fi adunaţi și utilizaţi drept combustibil printr-o reacție de fuziune eficientă. Dar, pentru a-i colecta dintr-un anumit spaţiu, nava cosmică trebuie să încetinească tot timpul, ceea ce i-ar reduce mult din eficienţa unei viteze mari. În plus, această soluţie nu este viabilă, întrucât Soarele nostru este plasat într-o regiune rară a spațiului, oferind o sursă bogată de de combustibil; dar, în alte părţi, s-ar putea să nu mai avem asemenea noroc…

3) Cea mai apropiată stea de noi este Alpha Centauri, aflată la circa 4 ani-lumină depărtare faţă de noi. Dacă am călători cu fantastica viteză de 100.000 km/h, până la această stea ne-ar trebui 43.200 de ani. Un om nu poate trăi, evident, atât de mult. Dar, să presupunem că pe navetă vor exista sute de generaţii de oameni care să reziste unei asemenea călătorii îndelungate. Totuşi, acea navă cosmică se va uza în mod fizic după o asemenea perioadă de timp; ea ar avea nevoie de cantităţi uriaşe de materiale de reparaţii, pentru a fi întreţinută, un lucru foarte puţin fezabil.

4) Structura corpurilor noastre depinde foarte mult de gravitație. Când oamenii nu trăiesc în gravitația normală a Pământului, trupurile lor încep să sufere. După câteva săptămâni sau luni, oasele devin fragile, iar muşchii obosesc mult, având efecte  neplăcute pe termen lung. Acestea pot fi combătute oarecum cu diferite exerciții și diete, dar după ani sau zeci de ani în spațiu, corpul uman devine permanent deteriorat. Chiar pentru zboruri relativ scurte, vederea umană se deteriorează atât de mult, încât specialiştii de la NASA consideră acest lucru o limită majoră ce trebuie să fie depăşită înainte de a efectua misiuni cu echipaj uman pe Marte. Cum am putea rezista într-o călătorie de zeci de mii de ani către alte stele?

Ţinând cont de toate aceste lucruri, probabil că orice călătorie cosmică către alte stele va rămâne doar un vis frumos al omenirii, şi putem avea parte de ea doar în seriale SF ca „Star Trek”…


Lasă un comentariu