Incredibil! Furtuni de zăpadă în Ierusalim! A nins şi în Cairo (Egipt) pentru prima oară după 112 ani! Deşi e o zonă tropical-deşertică extrem de călduroasă…


zapada palmieriÎnălţimile oraşului Ierusalim au fost paralizate vineri, 13-12-2013 într-una dintre cele mai dezastruoase furtuni de zăpadă înregistrate vreodată, primarul oraşului chemând armata pentru a ajuta şoferii. „Ne confruntăm cu o furtună de o rară ferocitate”, a declarat primarul Ierusalimului, Nir Barkat, care a arătat că zăpada a atins chiar şi 37 de centimetri înălţime! Multe şosele din oraşul Sfânt au fost închise din cauza zăpezii, iar poliţia atenţionează şoferii să nu încerce să se aventureze pe această vreme (sursa ştirii: ahramonline.com).

Şi asta nu e tot. În Cairo se pare că a nins pentru prima oară în ultimii 112 ani! Aflăm asta de pe un twitter al unei persoane din Egipt, care ne prezintă şi imaginile din capitala Egiptului, unde se văd palmierii acoperiţi de zăpadă. Căderile de zăpadă sunt extrem de rare în Egipt sau în capitala Egiptului, această ţară având o climă mediteraneano-tropicalo-deşertică. Ca să vă daţi seama de neobişnuinţa unei zăpezi în Cairo, vă spun de pe Wikipedia care este clima normală în acest oraş:

În Cairo, clima este una deşertică caldă, dar adesea cu un grad mare de umiditate ca urmare a efectelor văii Nilului. În zilele de iarnă temperaturile sunt ridicate, fiind cuprinse între 19° C şi 29° C, în timp ce nopţile de iarnă au temperaturi cuprinse între 5° C şi 11 °C. Vara, maximele sunt situate în jur de 34° C, iar minimele în jur de 20° C.

Dacă ne uităm pe tabelul cu temperaturi din Cairo, în luna decembrie minimele sunt de 13 grade, iar maximele de circa 19 grade.  În luna decembrie, cea mai scăzută temperatură înregistrată vreodată a fost de -1° C. V-am spus aceste lucruri ca să vedeţi cât de incredibilă este această situaţie întâlnită (zăpadă şi frig) în zilele acestea în capitala Egiptului. Desigur, o să spună meteorologii că e vorba de încălzirea globală, care se manifestă prin vreme extremă. Atunci, haideţi să nu-i mai spunem „încălzire globală”, ci „răcire globală”. Pentru că în ultimii nu am avut parte de valuri de căldură extremă, ci mai degrabă de frig extrem…

cairo zapada


Lasă un comentariu