Englezii au avut un rege legendar, Sf. Edmund Martirul, care se pare că deţinea puteri miraculoase după moarte


Englezii au un rege-sfânt, martir, pe nume Sf. Edmund sau Edmund Martirul. În jurul lui s-au ţesut legende miraculoase, incredibile pentru ziua de astăzi, dar poate că avem noi o cunoaştere superficială a lucrurilor.

Acest monarh a fost încoronat la doar 14 ani, în Crăciunul anului 855, ia domnia sa a durat încă 14 ani, până în anul 869. A fost un rege extrem de viteaz şi dârz, însă, din păcate, el a fost capturat de către vikingi.

Odată prins, Edmund a fost legat de un stejar, apoi bătut și torturat, pentru a renunța la credința sa creștină și a-l accepta pe Ivar, conducătorul vikingilor, ca rege. Când Edmund a refuzat să se supună, spunând că este gata să moară pentru poporul său și pentru Dumnezeul său, vikingii i-au răspuns trăgând asupra lui o mulţime de săgeţi, acoperindu-i tot corpul de săgeţi, ca şi cum ar fi fost un arici.

Dar totuși Edmund nu a murit imediat și continua să se roage lui Dumnezeu, așa că vikingii i-au tăiat capul. Apoi, vikingii i-au aruncat corpul lui Edmund într-o groapă comună de gunoi, refuzându-i o înmormântare creștinească și au jucat fotbal cu capul regelui, până când s-au plictisit și l-au aruncat într-o groapă plină de spini.

Însă, câteva zile mai târziu, apropiaţii lui Edmund s-au întors în zonă și au recuperat trupul regelui, însă fără a-i găsi capul. Totuşi, se spune că în timp ce îi căutau capul, strigând: „Unde ești, prietene?”, ei auziră vocea regelui spunându-le: „Aici, aici, aici”. Ei urmară sunetul, până când au găsit capul regelui, care era protejat de un lup gigant, care îl avea între labele lui. Lupul a drumul capului, iar prietenii au putut să-i asigure regelui o înmormântare corespunzătoare; lupul misterios s-a întors în pădure și nu a mai fost văzut niciodată.

Se spune că străvechiul stejar, pe care a fost ucis regele Edmund, a mai trăit încă o mie de ani, până în 1848, când o furtună puternică îl doborî. Stejarul era atât de vechi, încât avea o circumferenţă a trunchiului de 6 metri; în interiorul trunchiului s-ar fi aflat capete vechi de săgeţi din fier.

Cât privește lupul din legendă, în 1890 un vicar a găsit în zona unde a fost odată stejarul, în cripta unei biserici din apropiere, mai multe oase care aparţineau unui lup mare. Este interesant de remarcat faptul că regele Edmund a fost ultimul membru al unei dinastii regale saxone numite Wuffingas, care a condus Anglia de Est din secolul al șaselea. Numele de familie derivă din „Kin of the Wolf”, adică, în traducere „Înrudit cu lupul”. O stranie coincidenţă…

Dar, legenda Sf. Edmund continuă mult şi după moartea sa. Câţiva ani mai târziu, cultul regelui a crescut, iar rămăşiţele sale au fost transferate în oraşul Beadoriceworth, curând redenumit Bury St. Edmund (Bury St Edmunds), abaţia construită pentru a găzdui sanctuarul său devenind un popular loc de pelerinaj.

Reputația lui Edmund, regele care acum era şi un martir sfânt, a crescut şi mai mult după ce s-a deschis mormântul original. S-a spus nu numai că trupul lui Edmund era neputrezit, dar toate rănile de pe corpul lui s-au vindecat, capul alăturându-se din nou corpului său. Ultima deschidere a mormântului lui Edmund a avut în 1198; un călugăr sceptic a tras de părul regelui, pentru a vedea dacă într-adevăr capul era bine atașat de corp și ar fi fost pălmuit cu promptitudine de către sfântul mort pentru lipsa sa de credință!

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock