Mai multe peşteri subacvatice uriaşe din Mexic ascund artefacte mayaşe străvechi

  •  
  •  
  •  
  •  

Arheologii care au explorat cea mai mare peșteră subacvatică din lume, recent descoperită în Mexic, și-au prezentat concluziile, inclusiv fosilele unor leneşi și un altar construit pentru zeul mayaş al comerțului.

Cercetătorii au descoperit în decembrie 2017 că două mari rețele de peșteri subacvatice din peninsula Yucatan din Mexic, sistemul de peșteri cunoscut sub numele de Sac Actun (263 km) și reţeaua Dos Ojos (83 km), sunt, de fapt, conectate, formând cea mai mare structură pe Pământ. Scufundându-se cu vehiculele SCUBA, ei au explorat vechile relicve rămase în peșteri de-a lungul mileniilor, într-un proiect sponsorizat de Institutul Național de Antropologie și Istorie (INAH) din Mexic.

Cercetătorii consideră că nivelul apei din peșteri a fluctuat de-a lungul timpului, iar aceste reţea de peşteri au fost o sursă de apă în perioadele de secetă severă. Unele animale, dar și oameni care s-au aventurat înăuntrul peşterilor nu au mai reuşit să iasă de acolo. Astăzi, rămășițele lor sunt o comoară pentru oamenii de știință, care au stabilit că peșterile datează din epoca Pleistocenului (de la 2.6 milioane până la 11.700 de ani în urmă).

Rămăşiţele de animale găsite includ gomfotere (un fel de elefanţi), lenesi uriaşi (mamifere placentare) și urși. Apoi, s-au mai descoperit artefacte lăsate de mâna omului: ceramică, gravuri de pereţi și multe altele. Multe alte sute de gropi care se conectează în peșteră au semne de activitate rituală în jurul lor. Mayaşii vedeau peșterile, în special cele subacvatice, ca fiind locuri extrem de sacre.

„Este foarte puțin probabil ca în lume să existe un alt sit cu aceste caracteristici. Există o cantitate impresionantă de artefacte arheologice în interior, iar nivelul de conservare este de asemenea impresionant”, a declarat arheologul Guillermo de Anda. Relicvele includ un altar pentru zeul mayaş al războiului și comerțului, cu o scară accesibilă printr-o gaură în mijlocul junglei.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): phys.org


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu

WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner