Poate sângele persoanelor tinere să încetinească îmbătrânirea persoanelor în vârstă? Miliarde de dolari sunt aruncaţi în asemenea cercetări


Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

La începutul anului 2021, o firmă spaniolă, Grifols, a oferit 146 milioane de dolari pentru a cumpăra Alkahest, o companie a Universității Stanford, fondată de neurologul Tony Wyss-Coray, care, împreună cu Saul Villeda, a demonstrat în mai multe lucrările științifice din 2011 și 2014, că sângele de la șoarecii tineri a avut efecte restaurative aparent miraculoase asupra creierului șoarecilor bătrâni.

Descoperirea s-a concentat pe identificarea elementelor benefice ale sângelui care se disipează pe măsură ce îmbătrânim și altele care se acumulează, provoacând daune. În ultimii 6 ani, Alkahest a identificat mai mult de 8.000 de proteine ​​din sânge care prezintă potențiale terapii. Eforturile Alkahest și cele ale Grifols au dus la apariţia a cel puțin șase studii pentru a trata o gamă largă de boli legate de vârstă, inclusiv Alzheimer și Parkinson.

Alkahest și un număr tot mai mare de alte startup-uri de sănătate au ca strategie nu concentrarea exclusiv pe etiologia bolilor individuale, cum ar fi bolile de inimă, cancerul, Alzheimer și artrita, ci mai degrabă pe înţelegerea modului în care aceste boli se leagă de cel mai mare factor de risc dintre toate – îmbătrânirea umană. Scopul este să se întârzie cât mai mult procesul de îmbătrânire, dar şi apariția multor dintre bolile asociate cu îmbătrânirea.

Ideea că îmbătrânirea și boala merg mână și mână nu este, desigur, una nouă. Noutatea este dată de încrederea oamenilor de știință că „îmbătrânirea” poate fi măsurată, inversată și controlată.

Până de curând, cercetătorii medicali credeau că îmbătrânirea este iminentă şi nu poate fi modificată. Asta este ceea ce spun multe cărți medicale: principalul factor de risc pentru bolile cardiovasculare este îmbătrânirea. Pentru Alzheimer, îmbătrânirea este principalul factor de risc, prin acumularea în creier a proteinelor beta-amiloide. Dar acum, paradigma începe să se schimbe. Rezultatul este o mulţime de bani pentru cercetări medicale, o „explozie” de studii despre ceea ce nu funcţionează în corpurile noastre pe măsură ce îmbătrânim și promisiunea unor rezultate clinice.

„Nu aveți nicio idee cât de mulți oameni sunt interesați să investească bani în longevitate”, a spus Nir Barzilai, directorul fondator al Institutului pentru Cercetarea Îmbătrânirii de la Colegiul de Medicină Albert Einstein al Universității Yeshiva și fondatorul unei companii care vizează sănătatea mitocondrială. „Există miliarde de dolari.”

Deși marea majoritate a acestor eforturi rămân în dezvoltare preclinică, mai multe studii ar putea ajunge pe piață în câțiva ani. Unii își fac griji ce s-ar putea întâmpla dacă aceste tratamente își îndeplinesc de fapt promisiunea: tinerii săraci vor fi obligați să-și vândă sângele miliardarilor în vârstă? Se va ajunge la o populaţie excesivă de bătrâni în lume?

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): newsweek.com

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO