Dacia a fost jefuită de împăratul roman Traian de aur şi argint, astăzi în valoare echivalentă de 95 de miliarde de dolari! O sumă fabuloasă…


La sfârșitul sec. I d.Hr., finanțele Imperiului Roman ajung la cotă minimă, iar gândurile încep să se îndrepte către Dacia, singura sursă care-l mai putea salva de la un dezastru iminent. Pentru că se ştia că Dacia deţinea mari rezerve de aur şi argint.

Aceasta era situația la ora când traco-spaniolul Traian preia frâiele conducerii Imperiului în anul 98 d.Hr.: Roma elenizată și macedonizată, economia ruinată, moravurile în decădere aproape totală, incapacitate de a conduce, manifestată prin preluarea celor mai înalte funcții în stat de către exponenți ai popoarelor cucerite. Aceste aspecte se vor adânci în perioadele următoare, cu singura revenire temporară a finanțelor, datorită cuceririi Daciei.

Medicul trac al lui Traian, Kriton, nu a exagerat. Volumul aurului și argintului luat de romani din Dacia, după războiul daco-roman din anul 106 d.Hr. rămâne fabulos: 1.650.000 kg aur și 3.310.000 kg argint. La 56.000 de dolari / kg de aur (media valorii sale de la începutul lui 2021) şi 870 dolari / kg de argint (cât valorează la începutul lui 2021), ar rezulta că romanii au furat din Dacia echivalentul a (1.650.000 kg x 56.000 dolari/kg + 3.310.000 kg x 870 dolari / kg ) 95.279.700.000 dolari, rotunjind circa 95 de miliarde de dolari, o sumă absolut astronomică!

La sfârșitul stăpânirii romane în Dacia, criza economică a Romei, după ușoara ameliorare cunoscută sub Traian, ca urmare jefuirii integrale a Daciei romane, se declanșează cu toată duritatea. Producția agricolă scade, alimentele se scumpesc de peste 6 ori, meșteșugurile sunt în declin, moneda – redusă în greutate – provoacă o inflație fără precedent în istoria Romei, înrăutățind grav condițiile de viață ale păturilor exploatate, în special din provincii.


Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO