Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Împăratul roman Traian a rămas uimit când a aflat că dacii aveau construite tuneluri secrete care traversau munţii! Cine le-a construit şi cu ce tehnologie!?


În al doilea război daco-roman, armatele romane erau conduse chiar de către împăratul Traian (în anul 105 d.Hr.), decis de data acesta să supună definitiv Dacia. Cuceritorii de la Roma pătrundeau în teritoriul dacilor, ocupând cetate după cetate. Undeva la sfârşitul toamnei, între munţi, s-a dat o luptă îngrozitoare, în care armatele liderului dac, Decebal, păreau copleşite de romani.

Pentru a nu pierde definitiv lupta, Decebal a dat ordin de retragere, iar în câteva minute armatele dacilor au dispărut ca înghițite de pământ! Degeba au trimis romanii trupe în urmărirea fugarilor – în fața lor nu exista niciun fel de dușman! În ce „dimensiune” se pierduseră dacii?

La un moment dat, în mijlocul unei ierni cumplite a anului 105, Decebal a ajuns, într-un interval de timp extrem de scurt (mai puțin de două zile) să străbată munții Daciei, ajungând la locul de întâlnire cu aliații săi și trecând Dunărea ca să atace castrele romane de pe teritoriul actual al Bulgariei. Nimeni nu înţelegea cum reuşea asta… Totuşi, în urma unor trădări din rândul nobililor daci, Traian a aflat secretul mișcărilor rapide de trupe: Decebal se folosea de tunelurile subterane secrete care traversau munții dintr-o parte în cealaltă. Cine le-a construit şi cu ce tehnologie!?

Traian a ordonat astuparea tunelelor pe care le descoperise. Cu toate astea, multe au rămas necunoscute de romani, fiind folosite mai târziu de domnitorii valahi.


Lasă un comentariu