Istoria adevăratului lider al Mafiei italiene: Don Morello

  •  
  •  
  •  
  •  

Don MorelloMafia era la început o organizaţie patriotică

Mafia este fără îndoială una dintre cele mai vechi organizaţii criminale din lume, indicii ale existenţei sale apărând încă din evul mediu. Puţini ştiu însă că pe atunci, Mafia era mai curând un sindicat menit să apere drepturile autohtonilor sicilieni, în faţa străinilor ce s-au perindat pe insulă, de la arabi la francezi, o veritabilă organizaţie justiţiară şi patriotică, urmărind eliminarea opresiunii. Mult mai târziu, în epoca modernă, ea va deveni acel „sindicat al crimei” despre care se vorbeşte atât în cărţi şi filme. Astăzi, mai toată lumea a auzit despre Al Capone, Lucky Luciano, Vito Genovese sau alţi lideri faimoşi ai „familiilor” mafiote, însă numele lui Giuseppe Morello a rămas aproape total necunoscut. O „nedreptate istorică” făcută celui care, susţin specialiştii, ar putea fi considerat pe drept cuvânt adevăratul întemeietor al Mafiei, aşa cum o ştim.

Don Morello din Corleone

Morello s-a născut în anul 1867, într-un sătuc sărac din Sicilia, numit Corleone – peste un secol, scriitorul Mario Puzzo îşi va denumi exact aşa personajul, pe temutul „Naş”. Având o malformaţie congenitală din cauza căreia mâna dreaptă îi era doar un ciot – prilej spre a fi numit ulterior „Ciungul” sau „Degeţel”, Giuseppe ar fi sfârşit poate în puşcăriile italiene, ca un găinar mărunt, dacă o rubedenie îndepărtată a lui, pe nume Cristofor Columb, n-ar fi avut curiozitatea de a descoperi America. Lumea Nouă i-a deschis perspective nebănuite tânărului. Trebuie să precizăm că acesta îşi făcuse deja ucenicia într-ale crimei organizate intrând, încă din adolescenţă, într-o „frăţie” locală – fratuzzi, în care tatăl său vitreg era membru proeminent.

Isteţimea lui Morello

Motivele ascensiunii sale rapide în cadrul acestei organizaţii nu ţin însă doar de influenţa tatălui ci mai ales de isteţimea neobişnuită dovedită de Giuseppe. Bun organizator, îndrăzneţ şi cu un sânge rece de invidiat, tânărul ştia să scrie şi să citească, lucru destul de rar în Sicilia rurală a acelei epoci. Implicat în falsificarea de bancnote, Morello a fost condamnat la şase ani de „detenţie solitară”; un efort juridic inutil, întrucât la dată când verdictul era pronunţat, vicleanul tânăr, ce avea pe atunci 25 de ani, fugise deja în Statele Unite, alături de mai mulţi membri ai clanului său.

Să-şi falsifice actele de identitate nu i-a fost greu, de vreme ce reţeaua cu care lucra era expertă în contrafaceri. Iar descoperirea unui imigrant care avea deja o altă identitate, într-o Americă devenită peste noapte un tărâm al făgăduinţei pentru milioane de imigranţi, cu intenţii mai mult sau mai puţin onorabile, s-a dovedit o sarcină imposibilă pentru poliţia italiană. Iniţial, familia Morello a ajuns în Louisiana, după care s-a stabilit în Texas.

Don Morello 2Călcând pe cadavre

Dar aceste state din Sud, patriarhale şi tradiţionaliste, mustind de rasism şi xenofobie, n-au fost un cămin prea generos pentru sicilieni. Astfel, ei au ajuns în New York, stabilindu-se în cadrul comunităţii „Mica Italie”, din jurul străzii 107, în aşa-numitul „Harlem italian”, ce adăpostea peste 150.000 compatrioţi ai lui Morelli. Curând, numele tânărului începe să devină cunoscut şi temut, pe măsură ce îşi organizează propria „frăţie”. Căsătoria unui alt lider mafiot, Ignazio Lupo, cu sora vitregă a lui Morello, va consfinţi dominaţia din umbră a grupării celor doi asupra întregii comunităţi italiene din New York. Organizaţia se specializează în şantaje, încasează taxe de protecţie de la patronii locali şi îi pedepseşte exemplar pe cei care refuză să se supună, ucigându-i în plină stradă.

Violenţa este nelipsita din metodele lui Morello şi se pare că din ordinele sale au fost executaţi zeci de „recalcitranţi” sau membri ai unor bande rivale. Având amintirea afacerilor siciliene, Morello se implica de astă dată în falsificare dolarilor, punând bazele unei reţele de contrabandă cu bancnote false, tipărite în Sicilia, care-l va transforma într-unul dintre cei mai influenţi lideri interlopi ai Americii începutului de secol XX.

Spre a arăta tuturor cine e „jupanul”, el îşi extinde ramificaţiile până la Chicago, în nord, şi New Orleans, în sud, unde doar la auzul numelui său toţi tremura. Poliţia şi chiar serviciile secrete din Statele Unite pornesc pe urmele lui, dar vicleanul nas mafiot nu le cade în plasă. Sunt însă arestaţi o serie de membri ai bandei, ceea ce pare să-i fi convenit de minune lui Morello, care profită de prilej pentru a-i executa pe unii locotenti ai săi, deveniţi deja periculoşi, acuzându-i de trădare.

Arestarea mafiotului

În cele din urmă însă, pe 15 noiembrie 1909, detectivul Joseph Petrosino, unul dintre puţinii imigranţi italieni aflaţi pe atunci în slujba legii şi nu împotriva ei, alături de agenţii serviciilor secrete din New York, conduşi de William Flynn, reuşesc să-l captureze pe temutul boss sicilian, în luxosul apartament al acestuia din Manhattan. Acuzat că ar fi pus în circulaţie suma de 100.000 dolari, una imensă pentru vremea respectivă, el este arestat şi investigaţiile dau la iveală detalii şocante despre activitatea lui.

Un nesfârşit război fratricid

Astfel, anchetatorii descoperă că pe una dintre latifundiile mafiotului acesta îşi construise chiar o „cuşcă cu papagali” – un cimitir privat în care fuseseră îngropaţi peste 60 dintre inamicii lui, ce fuseseră torturaţi înainte de a fi lichidaţi. Dar nimeni nu poate dovedi că victimele au fost ucise de Morello, aşa încât judecătorul nu-l poate condamna decât pentru falsificare de monedă.

Ieşind din închisoare, Morello vrea din nou să fie capul Mafiei

Timp de zece ani, el se va afla după gratii dar, dovedind un „comportament exemplar” va fi eliberat condiţionat, în 1920. Revenit la New York, descoperă, deloc încântat, că pe scenă Mafiei apăruseră noi lideri, care voiau să schimbe „vechea ordine”.

Însuşi fiul său şi un frate vitreg, Nicola, fuseseră răpuşi în nesfârşitele conflicte interne ale clanurilor mafiote. Morello vrea să-şi reia rolul de „cappo di tutti cappi”, pe care  în urmă cu un deceniu nimeni nu îndrăznise să i-l conteste. Însă acum, concurenţa este acerbă şi pentru a-i înlătura pe „lupii tineri”, Morello se vede nevoit să se alieze cu un fost  rival, Jose Masseria, actualul şef al Mafiei din New York. Acesta era brutal, îndrăzneţ, dar nu avea geniul noului său „consigliere”. La vârful piramidei mafiote, lucrurile încep să se limpezească după ce Joe îl elimină pe puternicul Toto D’Aquila, în 1928.

Cum a murit părintele Mafiei

Masseria şi Morello decid că a venit vremea să pună capăt rebeliunii şi încearcă să-i sperie pe şefii clanurilor mafiote care li se opuneau, anunţând că noul cap al capilor este bătrânul Morello. Însă Prohibiţia, cu întregul ei cortegiu de oportunităţi, îi face pe rebeli să nu se mai supună. Autoritatea lui Morello este pusă la îndoială şi înfruntările dintre bande însângerează din nou străzile metropolei americane. Poliţia este din nou pe urmele sale, după ce se dovedeşte că temutul boss şi-a reluat afacerile dubioase, cu bani falşi. Însă, înainte ca detectivii să-l mai aresteze din nou – ceea ce probabil i-ar fi salvat viaţa – Morello este surprins de un comando inamic, în biroul său din centrul New York-ului şi executat, cu tiruri de mitralieră. Părintele Mafiei moderne scosese sabia şi pierise de ea…

Sursa: www.revistamagazin.ro


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu