Enigmatica scriere necunoscută Kushan a fost, în sfârşit, descifrată! E veche de peste 2.000 de ani…


Imperiul Kushan din Asia Centrală a fost unul dintre cele mai influente state ale lumii antice. O echipă de cercetare de la Departamentul de Lingvistică al Universității din Koln (Germania) a descifrat acum un sistem de scriere care aruncă o nouă lumină asupra istoriei sale. E vorba de o scriere – scrierea Kushan necunoscută – care îi încurca pe oamenii de știință de mai bine de 70 de ani. Timp de câțiva ani, mai mulţi cercetători au examinat fotografii ale inscripțiilor găsite în peșteri, precum și personaje de pe boluri și vase de lut din diferite țări din Asia Centrală, pentru a pune cap la cap piesele puzzle-ului.

În prezent, aproximativ 60% dintre caractere pot fi citite, iar grupul lucrează la descifrarea caracterelor rămase. O descriere detaliată a descifrării scrierii a fost publicată în revista „Transactions of the Philological Society” sub titlul de „A Partial Descipherment of the Unknown Kushan Script”.

„Scrierea Kushan necunoscută” a fost folosită în anumite părți ale Asiei Centrale în perioada 200 î.Hr. – 700 d.Hr. Poate fi asociată atât cu popoarele nomadice timpurii din stepa eurasiatică, cum ar fi Yuezhi, cât și cu dinastia conducătoare a Kushanilor. Kushanii au fondat un imperiu care, printre altele, a fost responsabil pentru răspândirea budismului în Asia de Est. Ei au creat, de asemenea, o arhitectură monumentală și opere de artă.

Până în prezent, sunt cunoscute câteva zeci de inscripții în mare parte scurte, majoritatea provenind de pe teritoriul statelor actuale Tadjikistan, Afghanistan și Uzbekistan. Există, de asemenea, o inscripţie trilingvă mai lungă, care a fost găsită de arheologii francezi în anii 1960 la Dast-i Nawur din Afghanistan, pe un bolovan la 4.320 m altitudine de pe Muntele Qarabayu. Sistemul de scriere a fost cunoscut încă din anii 1950, dar nu a fost niciodată descifrat cu succes.

Potrivit grupului de cercetare, scrierea Kushan este asociată cu o limbă iraniană mijlocie complet necunoscută, care, pentru o anumită perioadă de timp, se pare că a servit ca una dintre limbile oficiale ale Imperiului Kushan alături de bactriană, gandhari/indo-ariană de mijloc și sanscrită.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): studiul „A Partial Decipherment of the Unknown Kushan Script” / onlinelibrary.wiley.com


Lasă un comentariu