Fără pudoare, o femeie iraniancă îşi arată picioarele goale în public! Dacă ar fi făcut-o astăzi, probabil că era biciuită, schinguită de legile islamice…

  •  
  •  
  •  
  •  

femeie iranianca pe masinaTotul a pornit de la o poză postată pe site-ul reddit.com şi intitulată “Femeie iraniană în anul 1960, înainte de revoluţia islamică”. În poză, se poate observa o femeie iraniancă foarte sexy, cu picioarele goale, ce se sprijină de o maşină aflată pe plajă. O astfel de “privelişte” este total interzisă de legile islamice şi de statutul actual al femeii în Iran; precum se ştie, femeile islamiste nu au voie nici măcar să-şi arate chipul în public, d-apoi picioarele, iar pedeapsa pentru cine încalcă o asemenea interdicţie este foarte aspră.

La această poză, pe site-ul mai sus menţionat, au început tot felul de comentarii. Oare era mai bine în Iran înainte de revoluţia islamică din 1979, atunci când acel regim era pro-occidental şi pro-american sau e mai bine acum? Dacă e s-o luăm puţin istoriceşte, lucrurile au stat astfel: în 1951, prim-ministrul al Iranului, Mohammad Mosaddegh, a fost ales democratic de poporul iranian. El probabil că ar fi stat mult timp la conducerea ţării, dacă n-ar fi făcut marea “greşeală” de a fi naţionalizat industria petrolieră controlată de marile corporaţii occidentale. Atunci, a intervenit CIA-ul, care printr-o lovitură de stat în 1953, l-a readus la conducere pe marioneta lor, şahul Iranului Reza Pahlavi (care se afla într-un mic exil în Franţa la Paris) să conducă din nou ţara. Iar şahul a pus Iranul la dispoziţia americanilor până în 1979, când a avut loc revoluţia islamică, ce a înlăturat occidentalismul din această ţară şi a introdus un regim islamic, ce pare dur, dar care are un anumit caracter democratic (a nu se uita alegerile prezidenţiale la care poate să participe aproape oricine).

Să nu credeţi acum că regimul şahului ar fi fost şi el foarte democratic; era chiar destul de autoritar. Dar americanilor puţin le păsa de lucrul acesta: ei se făceau prieteni şi cu dracul, doar să poată exploata resursele petroliere. De exemplu, şahul era total împotriva comunismului; dacă ai fi fost prins cu vreo carte sovietică în acea perioadă, poliţia te-ar fi arestat direct de pe stradă şi erai băgat într-o celulă mult timp.

Singurul lucru pozitiv care l-a făcut şahul pentru ţara sa a fost acela că nu a impus aberantele restricţii islamiste privind îmbrăcămintea; el venea din Franţa, patria modei, şi vedea moda ca un progres pentru poporul iranian. De aceea, putem vedea acea poză de la începutul articolului; dacă ar fi fost făcută astăzi, femeia acea iraniancă probabil că ar fi fost biciuită, schingiuită…


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu