Există întotdeauna o dispută cu privire la vârsta reală a piramidelor antice. Arheologii „oficiali” tind să urmeze o cronologie bine stabilită, în timp ce alții pun la îndoială în permanență datele. Ar putea piramidele egiptene să dateze cu adevărat de sute de mii de ani, așa cum sugerează unii? Un lucru este clar: dezbaterea s-ar putea să nu se termine niciodată. Cu toate acestea, dacă ne uităm la imaginea de ansamblu, există un motiv întemeiat pentru a continua să ne punem întrebări. Piramidele apar în întreaga lume cu asemănări izbitoare care sugerează o posibilă comunicare globală, planificare și tehnologie avansată ce exista cu mii de ani în urmă.
Și, într-un caz, o piramidă a fost găsită adânc sub apă, susținând și mai mult ideea că ar fi putut fi construită în trecutul îndepărtat – înainte de Marele Potop. Departe de Egipt, în vasta și secretă națiune a Chinei, există un oraș scufundat și o mare piramidă subacvatică. Locația: Lacul Fuxian. Lacul este situat în provincia Yunnan și acoperă 212 kmp, având o adâncime de 155 de metri. Lacul este situat la 1.720 de metri deasupra nivelului mării și este unul dintre cele mai mari lacuri de apă dulce din China.
Un scafandru profesionist, Geng Wei, a găsit în 1992 mai multe plăci sculptate. Explorările sale ulterioare, împreună cu arheologii chinezi, au descoperit mai multe artefacte. Scafandrul a bănuit că orașul ar putea fi locul legendarului oraș antic Yuyuan, despre care se spunea că a dispărut în trecutul îndepărtat.
Arheologii chinezi datează artefactele din sit în jurul anului 250 d.Hr. și au suspectat inițial că orașul scufundat se potrivește cu legendele orașului pierdut Yuyuan. Cu toate acestea, la o examinare mai atentă, arheologii au stabilit că orașul de piatră nu putea fi Yuyuan, deoarece acesta era construit din lemn și lut, nu din piatră. În plus, arheologii care au încercat să dateze materialul pietrelor au descoperit că orașul scufundat trebuie să fie mult mai vechi.
Însă, sub lac s-a descoperit şi o piramidă, care se poate compara cu piramidele mayașe. Dintr-un ghid de călătorie în China, se poate citi următoarele: „În 2005, a fost descoperit oraşul vechi, cu o suprafaţă de 2,4 kmp, cu 8 clădiri principale. Cea mai surprinzătoare însă este piramida Lacului Fuxian. Această clădire cu 5 etaje are o înălțime de 21 metri, iar forma este asemănătoare piramidei mayașe„.
S-a raportat că piramida are mai multe sculpturi enigmatice pe pietre. Printre altele, a fost găsită o sculptură rară în formă de soare, care ar putea avea o vechime de 1.800 de ani. Alte sculpturi arată ca nişte măști cu fețe non-umane, precum și simboluri asemănătoare numerelor 0, 1 și litera y.
Potrivit lui Cheng Jang Fu Zhi, o carte scrisă în timpul împăratului Daoguang, un animal zburător asemănător unui cal trăia în lac, fiind alb cu pete roșii pe spate. Mai târziu, el a fost descris ca fiind similar cu Pegasus, calul zburător al legendelor grecești. De asemenea, o altă legendă ne spune că piramida este atât de veche, încât pare a fi de dinainte de Marele Potop.
Pe 24 octombrie 1991, un pescar pe nume Zhang Yuxiang se afla pe lac într-o zi senină. S-a format o ceață densă, iar pescarul și alții de pe barcă au văzut un OZN strălucitor, în formă de disc, ieșind din apă.