Oamenii de ştiinţă au făcut o „săpătură arheologică” cosmică în inima galaxiei noastre, Caleea Lactee, pentru a-i descoperi secretele!


stele pitice albeO „săpătură arheologică” cosmică a fost efectuată în inima galaxiei noastre, Calea Lactee, de către astronomi, folosind Telescopul Spațial NASA Hubble. Ei au descoperit astfel „urmele” galaxiei noastre, în faza ei de construcţie.

Privind adânc în centrul aglomerat al Căii Lactee, cercetătorii au descoperit pentru prima dată o populație de stele pitice albe foarte vechi, rămăşiţe ale unor stele foarte strălucitoare, care au populat odată galaxia noastră. Descoperirea oferă indicii importante pentru modul în care a fost creată galaxia noastră, cu mult înainte ca Pământul și Soarele nostru să se formeze.

Stelele pitice albe conțin istoria unei ere demult apuse. Acestea au informații despre astrele care au existat acum aproximativ 12 miliarde ani, dar care şi-au consumat energia pentru a forma piticele albe. Deoarece aceste corpuri ceresc se răcesc, ele sunt piesele vechi de miliarde de ani care spun astronomilor cum arăta Calea Lactee la începuturi.

Priviţi imaginea de mai jos. În stânga putem vedea partea centrală a Căii Lactee, văzută din direcția constelației Săgetătorului. În dreapta sus, putem vedea o mărire a centrului Căii Lactee, în care se vede aglomeraţia de stele. Ea este situată la 26.000 de ani-lumină faţă de noi. În dreapta jos, puteţi vedea 4 din cele 70 de stele pitice albe, observate de către Hubble în centrul Căii Lactee.

calea lactee centru

O analiză a datelor Hubble susține ideea că zona de „umflătură” sau aglomeraţie a Căii Lactee s-a format prima dată, iar apoi stelele zonei s-au născut foarte rapid, în mai puțin de 2 miliarde ani. Restul discului galaxiei noastre conţine stele de generaţiile a doua şi a treia, iar acestea au crescut mai lent la periferie, cum este cazul Soarelui nostru.

Sursa: hubblesite.org

 


Lasă un comentariu