Sute de tuneluri – care datează de cel puțin 10.000 de ani – au fost descoperite în Brazilia. Unele dintre tuneluri prezintă semne misterioase de urme de gheare pe pereți.
„Nu există un proces geologic în lume care să producă tuneluri lungi cu o secțiune transversală circulară sau eliptică, care se ramifică şi care să aibă urme de gheare pe pereți”, a declarat un geolog. „Am văzut zeci de peșteri care au origini anorganice, iar în aceste cazuri este foarte clar că animalele nu au avut niciun rol în crearea lor”.
Geologul Amilcar Adamy explică faptul că prima cercetare a avut loc în 2010, provocând un mare interes în rândul cercetătorilor. Împreună cu specialiștii de la Universitatea Federală din Rio Grande do Sul și de la Universitatea de Stat din Sao Paulo, au fost analizate tunelurile circulare și semicirculare de dimensiuni mari. Specialiștii din cadrul Serviciului Geologic al Braziliei au anunțat descoperirea primei găuri gigantice în regiunea Amazonului.
Specialiştii cred că urmele de gheare indică faptul că tunelul a fost excavat de animale mari dispărute din megafauna pleistocenului sud-american, adică acum circa 10.000 de ani.