Oraşul fabulos Julfar – o aşezare pierdută la nord de Dubai


Legenda Atlantidei este una dintre cele mai renumite povești despre un oraș pierdut, despre care se spune că a fost înghițit de ocean și s-a pierdut pentru totdeauna. Cu toate acestea, povestea Atlantidei nu este unică, deoarece alte culturi au legende similare despre orașe care au dispărut sub valuri, s-au pierdut sub nisipurile deșertului sau au fost îngropate sub vegetația abundentă.

De exemplu, unul dintre cele mai faimoase orașe pierdute ale Arabiei este orașul medieval Julfar. Deşi istoricii au știut de existenţa lui din documentele scrise, pur și simplu nu l-au mai putut găsi timp de 2 secole. Oraşul arab pierdut a fost cămin al legendarului navigator arab Ahmed ibn Majid, precum și al presupusului personaj Sindbad Marinarul. Julfar a prosperat timp de o mie de ani înainte de a cădea în ruină și a dispărut din memoria umană timp de aproape două secole. Spre deosebire de alte orașe din deșert, Julfar a fost un port înfloritor, de fapt centrul comerțului arabesc din sudul Golfului Persic din Evul Mediu.

Se știa că Julfar se afla undeva pe coasta Golfului Persic, la nord de Dubai, dar locul real a fost găsit de arheologi abia în anii 1960. Cele mai timpurii semne de așezare găsite datează din secolul al VI-lea, moment în care locuitorii săi făceau deja comerț în mod obișnuit până în India și Orientul Îndepărtat. Secolele 10-14 au fost o epocă de aur pentru Julfar și pentru comerțul arab pe distanțe lungi și navigația pe mare, navigatorii arabi călătorind în mod obișnuit la jumătatea lumii. Arabii au navigat în apele europene cu mult înainte ca europenii să reușească să navigheze prin Oceanul Indian și în Golful Persic, de exemplu. Ca bază principală pentru aceste călătorii și comerț, Julfar a fost cel mai mare și cel mai important oraș din sudul Golfului timp de peste o mie de ani. Negustorii arabi realizau în mod obișnuit călătorii îndelungate pe mare, timp de 18 luni, până în China și făceau comerț cu aproape orice.

Totuși, un astfel de centru comercial valoros a atras atenția constantă din partea puterilor rivale. Portughezii au preluat controlul în secolul al XVI-lea, moment în care Julfar era un oraș substanțial de aproximativ 70.000 de oameni. Un secol mai târziu, perșii l-au confiscat, doar pentru a-l pierde în 1750 în favoarea tribului Qawasim din Sharjah, care a lăsat vechiul Julfar să dispară treptat până când a fost acoperit de dunele de nisip de pe coastă. Astăzi, cea mai mare parte din Julfar, după toate probabilitățile, rămâne încă ascunsă sub dunele întinse la nord de Ras al-Khaimah.


Lasă un comentariu