Moartea misterioasă a primului rege irakian, Faisal. A fost el asasinat în Elveţia?


Ne aflăm în anul 1933, iar regele Faisal al Irakului se plimba pe meleagurile Elveţiei, în timp ce în ţara sa mişunau agenţi ale unor puteri străine ce doreau să facă anumite aranjamente. Faisal se întorcea dintr-o excursie şi se îndrepta, sănătos tun, înspre regeştile-i apartamente.

Nimeni nu știe ce a căutat peste o oră Herr Eggimann, directorul hotelului din Berna, în dormitorul regelui Faisal. În orice caz, el a fost acela care, alb ca varul, a chemat medicul ca să constate că regele Irakului a decedat subit la data de 7 septembrie 1933. În aceeaşi zi, tot în urma unei morţi subite, şi-a dat obştescul sfârşit, urmându-şi în lumea veşniciei strămoşii – desigur cu mult mai modeşti decât acei ai augustului defunct – şi directorul Eggimann, cel care descoperise cadavrul lui Faisal. Ce coincidenţă ciudată!

Cadavrul lui Faisal este îmbălsămat cu o grabă surprinzătoare (ştiut fiind că legile elveţiene interzic autopsia cadavrelor menite să fie îmbălsămate) şi transportat în Irak…

Faisal este urmat la tron de Ghazi I, despre care unii spuneau că nu prea asculta de consilierii săi britanici, şi, tot printr-o coincidenţă ciudată, nu peste mult timp căzu şi el victimă unui accident de automobil.

Faisal s-a născut la Mecca (Imperiul Otoman, actuala Arabia Saudită), în anul 1885, fiind al treilea fiu al lui Hussein bin Ali, Marele Sharif din Mecca (descendent direct din profetul Mahomed). El a crescut la Istanbul și a învățat despre conducere de la tatăl său. În 1913, a fost ales ca reprezentant al orașului Jeddah în Parlamentul Otoman.

După primul război mondial şi destrămarea Imperiului Otoman, Faisal a ajutat la înființarea unui guvern arab, sub protecție britanică, în Siria Mare, controlată de arabi. La 7 martie 1920, Faisal a fost proclamat rege al Regatului Arab al Siriei (Siria Mare) de către guvernul Congresului Național Sirian. În martie 1921, la Conferința de la Cairo, britanicii au hotărât că Faisal era un bun candidat pentru conducerea Regatului Britanic al Irakului, iar pe 23 august 1921, Faisal a devenit rege al Irakului.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock