Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Craco, spectaculosul oraş-fantomă din Italia! Pe vârful unei culmi, găsiţi zeci de clădiri abandonate!

216
blank
Imagine: wikimedia.org (Commons Creativre – free)

Există în lume o serie de oraşe-fantome, adică pur şi simplu abandonate, acolo nelocuind nimeni, deşi unele din clădiri sunt chiar intacte. Unul din aceste citadele este oraşul italian Craco, construit de greci în secolul 6 d.Hr., pe o culme foarte abruptă, din motive defensive. În următoarele secole, orașul a prosperat. O universitate a fost înființată în 1276, iar prin 1561 oraşul ajungea la o populație de 2.590 persoane.

Până în secolul al 15-lea, patru pieţe mari s-au dezvoltat în oraș: Palazzo Maronna în apropierea turnului principal, Palazzo Grossi lângă biserica mare, Palazzo Carbone pe proprietatea Rigirones și Palazzo Simonetti. În timpul 1656, o epidemie de ciumă a lovit oraşul, sute de oameni murind cu această ocazie.

Prin 1799, locuitorii orașului au răsturnat sistemul feudal și Craco a devenit o municipalitate independentă, iar mai târziu, parte a Regatului Italiei.

Curând însă, orașul a început să se confrunte cu probleme geologice. Până la începutul secolului 20, sute de locuitori au emigrat în America de Nord din cauza condițiilor agricole precare. O serie de cutremure și alunecări de teren au urmat în următoarele decenii, iar în 1963 întreaga populație de 1.800 de locuitori a părăsit fortăreaţa din motive de siguranță.

Astăzi, orașul fantomă de la Craco este vizitat de mulți turiști, precum și mulți locuitori care se întorc înapoi în orașul lor natal pentru festivaluri religioase anuale. Imaginea lui Craco a fost folosită de-a lungul anilor în diferite filme ca Quantum of Solace” sau “Patimile lui Hristos”.

blank
Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)
blank
Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)
Orgoni Crystal