Jules Verne a avut dreptate! Chiar există lumi subterane incredibile…


Adânc sub picioarele noastre, se află lumi cu adevărat impresionante și incredibile. Medii pline de viață și creaturi care sunt posibil încă necunoscute științei. Vizionarul Jules Verne avea dreptate, cel puțin parțial.

Jules Verne a fost un autor vizionar de SF care a inspirat mulți oameni să reflecteze la misterele și minunile lumii din jurul lor. În romanele sale „Douăzeci de mii de leghe sub mare” și „Călătorie către centrul Pământului”, Jules Verne a explorat conceptul de lumi subterane, imaginându-și cum ar fi să călătorești în adâncurile Pământului și să descoperi lucrurile incredibile care ar putea exista acolo. În acest articol vom explora modul în care Verne a avut dreptate să creadă că există într-adevăr lumi subterane incredibile care așteaptă să fie descoperite.

Existența unor peșteri din China și Vietnam este cunoscută de mult timp; ele au propriul lor sistem climatic. De exemplu, o lume subterană incredibilă se află în China, în provincia Chongquing. A fost explorată și fotografiată pentru prima dată de un grup de speologi americani și englezi, conduși de Robbie Stone de la Universitatea din Manchester. Peștera este atât de mare încât are propria sa climă: în interior sunt nori, ploaie și ceață. A fost nevoie de o lună pentru ca expediția să scoată la lumină această lume extraordinară, iar acest colț de lume nu a fost niciodată explorat pe deplin, așa că… cine știe ce alte surprize ne rezervă această lume subterană!

Intrarea în peșteră este situată între un mic gol din stâncă din Niubizi Tian Keng, un munte acoperit cu vegetație foarte densă. Puțin mai departe este un orășel, Ranjiagou. De îndată ce au intrat în interior, speologii au rămas fără cuvinte: „Spațiile sunt atât de mari încât toată lumea a stat acolo o lună întreagă”. Nu lipsesc în zonă lacurile cu apă dulce care sunt piscine naturale autentice. Unul dintre exploratori a spus: „Suntem încântați de faptul că am fost primii care au pus piciorul într-un loc de acest tip, pe Pământ. Acum mă întreb dacă planeta noastră nu are alte locuri identice cu acesta, dar încă neexplorate”.

Dar ceea ce i-a uimit și i-a lăsat pe oamenii de știință cu gura căscată a fost propriul sistem meteorologic al peșterii. „Ne-am trezit cu nori uriași, care au blocat jumătatea superioară a cavernelor pentru că nu puteau ieși prin locul mic de deasupra, înalt de aproximativ 250 metri”. Exploratorul a adăugat: „Această rețea incredibilă măsoară în total 51.000 de metri pătrați, care include râuri, lacuri subterane și vegetație foarte densă pe podeaua peșterilor”.

Această lume subterană, atât de minunată, aduce aminte de opera lui Jules Verne „Călătorie către centrul Pământului”, care cunoaște poate ideea acestei lumi, care și astăzi pentru cei mai mulți dintre noi este considerată fantastică.

Dacă mergem în Vietnam, găsim o altă lume subterană uluitoare, peștera Hang Son Doong. Apa și lumina au permis dezvoltarea unei lumi separate, cu floră și faună uluitoare în interiorul peșterii. Maimuțe, rinoceri, lilieci și insecte se refugiază în această junglă unică. Interiorul din Sơn Đoong este atât de mare încât copacii pot crește în interiorul peşterii. Este o lume atât de specială încât multe dintre speciile găsite aici nu erau cunoscute până acum.

Și asta nu este tot: peștera găzduiește stalagmite înalte de 80 de metri și niște bazine uriașe. Această peșteră a trecut neobservată până în 1991, când a fost găsită intrarea în această lume fantastică. Au mai trecut 18 ani până când, în 2009, prima expediție cu adevărat științifică a scos la iveală măreția acestui loc. Rețeaua de peste 150 de peșteri este situată în Hang Son Doong, adânc în jungla vietnameză. Peșterile au fost descoperite de geologi britanici în 2009, iar trecerea din Parcul Național Phong Nha-Ke Bang către peșteri are 150 de metri lungime și 60 de metri înălțime.

Imaginile extraordinare, realizate în timpul a două expediții, arată adâncimi necunoscute ale pasajului celor mai mari peșteri din lume. Peștera Hang Son Doong este gigantică, are 4 kilometri lungime, 100 de metri lățime și 240 de metri înălțime, în cel mai înalt punct. Din imagini reiese clar că în interiorul peșterii se află o junglă ascunsă. Imaginile uluitoare au fost realizate de fotograful german Carsten Peter, care s-a alăturat speologilor britanici în timpul expedițiilor. Carsten spune că a petrecut două săptămâni în adâncul acestor peșteri, iar noaptea s-a odihnit într-un sac de dormit. Carsten a declarat: „Fotografiez de 35 de ani și am vizitat multe peșteri, dar aceasta este de departe cea mai unică și neobișnuită peșteră pe care am văzut-o vreodată. Cât de ironică este dorința omului de a explora necunoscutul: construim nave spațiale, sateliți, pentru a explora spațiul cosmic, dar nu descoperim niciodată propria noastră planetă”.

 

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO