Lucruri incredibile despre Islanda: ţara nu are armată, nu există McDonald’s, iar apa este gratuită! Şi alte lucruri interesante…

  •  
  •  
  •  
  •  

Imagine: wikipedia.org (Commons Creative – free) + prelucrare proprie

Islanda este o țară insulară nordică aflată între Atlanticul de Nord și Oceanul Arctic. Are o populație de 357.050 de locuitori pe o suprafață de 103.000 km², ea fiind astfel țara cu cea mai rarefiată populație din Europa. Capitala și cel mai mare oraș al țării este Reykjavik; zonele lui înconjurătoare din sud-vestul țării dețin două treimi din populație. Insula conține vulcani activi și izvoare geotermale. Interiorul ei constă în principal dintr-un platou caracterizat de câmpii nisipoase și de lavă, munți și ghețari, din care mai multe râuri glaciare curg către mare prin câmpia litorală.

Dar, Islanda este o ţară care are anumite caracteristici unice faţă de alte ţări ale lumii:

* Nu există McDonald’s. Un lucru pe care este puțin probabil să-l vezi în Islanda este un Big Mac. McDonald’s obișnuia să aibă câteva sucursale în Reykjavik și, într-adevăr, celebra franciză de burgeri a fost un succes la început. Cu toate acestea, după perioada inițială a lunii de miere, afacerile s-au diminuat. Și, mai important, după prăbușirea financiară din 2008, ingredientele importate în Islanda au crescut în preț, mâncarea McDonald’s urmând exemplul. Acest lucru a dus la un efect de domino și în cele din urmă la închiderea restaurantelor McDonalds din Islanda.

* Nu are armată permanentă. Islanda este singura țară NATO care nu are o armată permanentă, forță aeriană sau marină. Are o unitate de răspuns la criză (ICRU), o forță mică de menținere a păcii, cu aproximativ 200 de angajați. Acești angajați nu poartă arme și nu poartă uniformă în majoritatea circumstanțelor. Există, de asemenea, o gardă de coastă națională și un sistem de apărare aeriană. Cu toate acestea, lipsa unei armate permanente înseamnă că nu există o forță militară permanentă, profesionistă, cu normă întreagă.

* Apă gratuită. Apa din Islanda este extrem de pură și răcoritoare și o poți bea de la fiecare robinet din Islanda. În plus, ea este complet gratuită!

* Nu există trenuri. Islanda nu are trenuri sau sistem feroviar.

* Islandezii sunt consumatori mari de cărţi. Islandezii publică mai multe cărți pe cap de locuitor decât orice altă națiune din lume.

Alte fapte interesante despre Islanda:

* Unul dintre cele mai populare muzee din Islanda este muzeul penisului.
* Islandezii se adresează întotdeauna unul altuia cu prenumele, chiar dacă ar vorbi cu președintele.
* Toți islandezii pot accesa un site web numit Íslendingabók, pentru a-și urmări moștenirea până la vikingi și chiar pentru a vedea cum sunt relaționați cu alți islandezi.
* Cluburile de striptease sunt interzise în Islanda.
* Islanda a fost cândva gazda celei mai mari plantații de banane din Europa.
* Poliția locală nu poartă arme.
* Cutremurele și erupțiile vulcanice sunt destul de frecvente, dar localnicii sunt instruiți să reacționeze corespunzător încă de la o vârstă fragedă.
* Islanda are o sursă de energie regenerabilă de 99,96%, care este produsă în principal cu energie geotermală.
* Sunt atât de multe cascade ce să găsesc în toată țara, încât multe dintre ele nici măcar nu au un nume.
* Islanda a fost aleasă de mai multe ori drept cel mai bun loc pentru a trăi ca femeie.
* Islanda are un sistem universal de asistență medicală (care se plătește prin impozite), fără spitale private pe insulă.


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu

Adblock Detectat

Intretinerea acestui site este una costisitoare. Singurele venituri care ne sustin activitatea sunt din publicitatea on-line. Browserul dvs. are instalat un ad-blocker care nu permite afisarea acestora. Pentru citirea articolului, va rugam sa dezactivati modulul Adblock (whitelist / Pause on this site). Va multumim pentru intelegere!

Refresh Page