Matematicienii ruşi au reuşit descifrarea misteriosului „Manuscris Voynich”, după mai bine de 600 de ani


CIA a încercat să îl decripteze și a eșuat. FBI a încercat să spargă codul și, de asemenea, a eșuat. Cercetătorii, criptologii și oamenii cu adevărat inteligenți din întreaga lume au încercat timp de 600 de ani să decripteze o carte misterioasă cunoscută sub numele de „Manuscrisul Voynich”, care este scrisă într-un cod atât de incomod, încât unii cred că a fost compusă de extratereştri.

Eșecurile, însă, au luat sfârşit. O echipă de matematicieni ruși susține că a rezolvat puzzle-ul manuscrisului. Manuscrisul a fost numit aşa după negustorul revoluționar anti-țarist, Wilfrid Voynich, care l-a cumpărat în 1912 de la un colegiu iezuit din afara Romei. Codul ilustrat a fost datat cu radiocarbon în Italia medievală între 1404 și 1438. Imaginile sunt în majoritatea plante, iar altele reprezintă obiecte astronomice, farmaceutice sau biologice. Scrisul… ei bine, scrisul este blestemat. Până acum.

Matematicienii de la Institutul de Matematică Aplicată din Rusia au descifrat manuscrisul Voynich, păstrat în prezent la Biblioteca Beinecke din cadrul Universității Yale, cu o tehnică neobișnuită de codificare. Mai întâi au scos toate vocalele și spațiile, transformând codul în ceea ce părea un nume rusesc extrem de lung. Aceasta, evident, nu a fost soluția. Dar s-au apropiat.

Ei au comparat cuvintele de vocabular cu limbile indo-europene, cum ar fi subgrupul slav, germanic, romantic, grec și latin. Au inclus chiar şi limbi artificiale precum Esperanto, Interlingua și Klingon. O analiză statistică a tuturor acestor date a concluzionat că textul era de 60% limba engleză și germană și 40% limba romană – spaniolă, italiană și poate puțin latină.

După ce au descifrat codul, ce mesaje misterioase sau secrete au găsit matematicienii ruși în manuscrisul Voynich? Yuri Orlov, doctor în științe fizice și matematice la Institutul de Matematică Aplicată, co-autor al cercetării, a dat un răspuns dezamăgitor. Se pare că părțile textului care se presupune că sunt asociate cu imagini – „parte botanică”, „corpuri feminine”, „astrologie” – sunt amestecate. Fără vocale și spații, limba poate fi identificabilă, însă multe dintre cuvinte nu sunt reale. Iar în manuscris nu e nimic spectaculos: găsim informaţii de genul: „în ce parte a anului trebuie să semănați semințe de mac pentru a obține mai târziu opiu”.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO