Noi dezvăluiri despre celebrul şi misteriosul manuscris Voynich… Cercetătorii nu-l pot descifra nici cu ajutorul calculatoarelor! Cine l-a scris? O rasă necunoscută?

  •  
  •  
  •  
  •  

manuscrisul voynich 2Manuscrisul Voynich este poate cel mai misterios manuscris din lume. În 2008, am scris un articol cuprinzător despre acest subiect (îl puteţi citi AICI: https://www.lovendal.ro/wp52/manuscrisul-voynich-cel-mai-misterios-manuscris-din-lume/). Citez din el:

„În anul 1912, anticarul american Wilfrid M. Voynich, un pasionat colecţionar de cărţi şi documente preţioase, descoperea în Italia, în vila Mondragone, din oraşul Frascati, un straniu codex medieval, considerat până în zilele noastre drept “cel mai misterios manuscris din lume”. Aflat alături de alte documente rare, Manuscrisul Voynich, catalogat astfel după numele descoperitorului său, avea să cunoască o faimă de neegalat (…)

Celebritatea acestui document este datorată faptului că textul este criptografiat, scris cu un alfabet necunoscut, într-o limbă de neînţeles. Nu se cunosc, de asemenea, nici cine este autorul, când şi unde a fost scris, dacă este copie sau original şi cărui gen de creaţii aparţine (…)

Întrucât textul codexului Voynich nu poate fi încă descifrat, doar imaginile sale pot oferi unele idei privind natura şi destinaţia manuscrisului: este de presupus că avem de a face cu o lucrare de gen almanah, un fel de album herbal, la care se adaugă, ca într-un veritabil miscelaneu, diverse capitole destinate alchimiei, vrăjitoriei, astrologiei etc. (…)

Surpriza vine însă în momentul când vrei să şi înţelegi ceea ce este scris în faţa ochilor: o limbă stranie, necunoscută, care nu poate fi comparată cu nici o altă limbă vorbită în prezent pe faţa Pământului. Eşti frapat de la început, fără a efectua complicate statistici de ordin lingvistic, de existenţa a numeroase repetări de litere, grupuri de litere sau chiar cuvinte, multe dintre ele cu mici deosebiri, legate probabil de flexiuni necesare, mai ales în ceea ce priveşte terminaţia lor.

Paleografii s-au arătat neputincioşi, nefiind în stare să recunoască vreun izvor alfabetic pentru anumite litere ale manuscrisului, cu toate că numărul simbolurilor este extrem de mic: 29 de grafeme. Analiza criptoanaliştilor s-a dovedit şi ea incapabilă de a aduce lumină, deşi iniţial s-a bănuit că este vorba de un sistem de cifrare destul de simplu: substituţie monoalfabetică.

Lingviştii, la rândul lor, au comparat textul MV cu texte similare medievale, redactate în latina bisericească, engleza medievală, limba veche a francilor, etc. dar nu au găsit nici un fel de elemente comune cu textul acestui codex. S-a trecut apoi la studierea grafiei, a desenelor, pergamentului şi pigmenţilor folosiţi la cerneală sau desene, însă concluziile sunt divergente.”

Cam asta e esenţa cu privire la acest manuscris. Într-un articol apărut foarte recent pe BBC ni se dezvăluie faptul că misteriosul manuscris Voynich are un „mesaj real”, ceea ce înseamnă că este o operă autentică şi nu una falsă. Citez din articolul de pe BBC:

Marcelo Montemurro, un fizician teoretic de la Universitatea din Manchester (Marea Britanie) şi-a petrecut mai mulţi ani în analiza modelelor lingvistice ale manuscrisului, în speranţa de a-i descifra misterul şi crede că a făcut paşi importanţi în direcţia aceasta. Dr. Montemurro a utilizat o metodă statistică computerizată pentru a analiza textul, o abordare care a folosit-o şi la alte limbaje. El s-a focalizat pe modelele aranjării cuvintelor, pentru a extrage cuvinte care au înţeles în conţinutul lor. Iată ce-a declarat el: „Textul este unic, neexistând alte opere similare. Orice încercare de a decoda vreun posibil mesaj din text a eşuat. Manuscrisul nu e o simplă galimaţie (scriere confuză, fără sens), ci arată o structură lingvistică semnificativă (…) De-a lungul textului, cuvintele lasă o semnătură statistică cu privire la utilizarea lor. Atunci când subiectul se schimbă, alte cuvinte sunt necesare. Reţeaua semantică care am obţinut-o arată clar că unele cuvinte înrudite tind să împartă similarităţi similare. Acest lucru se întâmplă într-un anumit grad în limbajele reale.”

Dr. Montemurro crede că este improbabil ca aceste caracteristici să fi fost pur şi simplu incorporate în text, pentru ca falsul să pară mai autentic. Deşi el a găsit un anumit model, totuşi ce reprezintă acele cuvinte rămâne un mister.

Însă, nu toţi sunt de acord cu Dr. Montemurro. Matematicianul Gordon Rugg crede că singura explicaţie posibilă rămâne ca manuscrisul să nu reprezinte absolut nimic, fiind o lucrare abstractă. El nu crede că manuscrisul Voynich a fost scris într-o limbă neidentificată până în prezent, întrucât există prea multe caracteristici în textul său ce sunt extrem de diferite faţă de altele găsite în orice limbă reală. De asemenea, el nu crede nici că ar fi un text codat, din moment ce e incompatibil cu toate metodele de codare a textului.

P.S. Mai există o variantă pe care articolul de la BBC nu-l ia în considerare. Dacă manuscrisul a fost scris de o rasă subpământeană necunoscută, într-un limbaj nou, total necunoscut oamenilor?

 

 

 


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu