Misteriosul Manuscris Voynich a fost descifrat în doar 2 săptămâni şi a fost scris într-o limbă asemănătoare cu limba română


Un cercetător de la Universitatea din Bristol a reușit acolo unde nenumărați criptografi, cercetători de lingvistică și programe de calculator au eșuat – descifrarea celui mai misterios text din lume, manuscrisul Voynich. Deși scopul și semnificația manuscrisului i-a frământat pe cercetători timp de peste un secol, omului de știință dr. Gerard Cheshire i-au trebuit doar două săptămâni, folosind „gândirea laterală” și ingeniozitatea, pentru a identifica limba și sistemul de scriere al acestui documentul.

În lucrarea sa intitulată „Limbajul şi sistemul de scriere al Manuscrisului Voynich”, dr. Cheshire descrie modul în care a descifrat cu succes codul manuscrisului dezvăluind, în același timp, şi misterioasa limbă folosită: limba proto-romanică. Cercetătorul mai spune că manuscrisul a fost compilat de călugărițele dominicane pentru Maria de Castilia, regina Aragonului, care era mătușă a Catrinei de Aragon.

„Nu este nicio exagerare să spunem că această lucrare reprezintă una dintre cele mai importante dezvoltări până în prezent în lingvistica romanică. Manuscrisul este scris într-o limbă care strămoșul limbajelor romanice de astăzi (portugheza, spaniola, franceza, italiana, româna, catalana și galiciana). Limba folosită a fost omniprezentă în Marea Mediterană în timpul perioadei medievale, însă a fost rar utilizată în documente oficiale sau importante, deoarece limba latină era limba regalității, a bisericii și a guvernului, aşadar proto-romanică a fost pierdută în istorie”.

Cheshire explică în termeni lingvistici ceea ce face manuscrisul atât de neobișnuit. Astfel, textul folosește o limbă dispărută, alfabetul este o combinație de simboluri nefamiliare și ceva mai cunoscute, nu include semne de punctuație dedicate, deși unele caractere au simboluri pentru a indica punctuația sau accentele fonetice. Toate caracterele sunt scrise cu litere mici şi nu există consoane duble. În text se găsesc numeroşi diftongi, triftongi, cu 4 sau chiar cu 5 vocale pentru abrevierea componentelor fonetice. De asemenea, în text apar câteva cuvinte și abrevieri în limba latină.

După ce a descoperit codul, Chesire spune că este nevoie pentru a traduce întregul manuscris și pentru a compila un lexicon, aspect care va necesita ceva timp și finanțare, deoarece cuprinde mai mult de 200 de pagini.

Manuscrisul Voynich este un text medieval, scris de mână și ilustrat, datând din mijlocul secolului al XV-lea. Este numit după Wilfrid M. Voynich (1865-1930), un anticar polonez care a achiziționat manuscrisul în 1912. În prezent, manuscrisul este în colecţia Universităţii Yale.

Manuscrisul a fost dezvăluit pentru prima dată publicului în 1915, iar ilustrațiile sale interesante și misterioase au capturat imediat imaginația cercetătorilor din întreaga lume. Multă lume a încercat să-l descifreze, iar unii au mers atât de departe cu teoria conspiraţiei afirmând că acest text ar fi putut fi scris chiar de către extratereştri. Încercările de descifrare de până în prezent au arătat că manuscrisul este un compendiu de remedii pe bază de plante, băi terapeutice, texte astrologice, probleme ale minții precum şi alte subiecte.

În manuscris există o hartă ilustrativă fascinantă. Se spune povestea remarcabilă a unei misiuni de salvare condusă de regina Maria de Aragon, pentru a-i salva pe supraviețuitorii unei erupții vulcanice din apropierea insulei Vulcano, care a avut loc la 4 februarie 1444. Harta a permis identificarea exactă a locului și a datei de origine a manuscrisului.

Există o mare ironie în a constata că manuscrisul nu a fost scris în niciun cod, ci a fost folosită o limbă care nu mai este folosită în lume. Sistemul de scriere este mai simplu și mai puțin intuitiv decât sistemele moderne, motiv pentru care în cele din urmă a devenit arhaic.

Foto: prelucrare proprie
ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO