Savanţii elveţieni au identificat, la 20,5 ani lumină, o planetă care seamănă izbitor cu Pământul, „Gliese 581 e”, şi o alta, „Gliese 581 d”, care orbitează o stea într-o „zonă locuibilă, unde sunt şanse foarte mari ca apa să existe sub formă lichidă”.
Astronomii de la Universitatea din Geneva au reuşit să împuşte doi iepuri dintr-un foc: nu numai că „Gliese 581 e” este cea mai mică exoplaneta descoperită vreodată, dar au remarcat că una dintre planetele descoperite anterior, „Gliese 581 d”, orbitează steaua sa într-o zonă care ar trebui să întrunească condiţiile susţinerii vieţii. „Gliese 581 e” are o masă de numai 1,9 ori mai mare decât cea a Pământului, fapt extraordinar având în vedere că mai toate exoplanetele (planete exterioare Sistemului Solar) descoperite anterior sunt în mare parte giganţi de dimensiunile lui Jupiter. Chiar dacă seamănă izibitor cu Terra, „Gliese 581 e” este totuşi prea aproape de steaua sa, fapt care o face prea fierbinte pentru a permite existenţa unor forme de viaţă. „Această descoperire este senzaţională pentru că demonstrează că se fac progrese semnificative în sensul detectării unor planete asemănătoare Pământului”, a precizat Michel Mayor, de la Universitatea din Geneva.
De asemenea, savanţii au ajuns la concluzia că „Gliese 581 d”, descoperită în 2007, orbitează într-o regiune care în mod normal ar permite apei să rămână în stare lichidă la suprafaţa planetei, a mai precizat Mayor. Totuşi, „Gliese 581 d” este probabil prea mare (are o masă de cel puţin şapte ori mai mare decât a Pământului) ca să fie alcătuită numai din material pietros, dar este posibil să aibă un ocean „mare şi adânc”, a adăugat astronomul Stephane Udry. „Gliese 581 d”şi „Gliese 581” se afla în constelaţia Balantei şi orbitează steaua Gliese 581. Până în prezent, în afara Sistemului Solar, au fost descoperite 350 de planete, dar niciuna nu oferă condiţii pentru existenţa unor forme de viaţă.