Incredibil: s-a descoperit o planetă care are formă de minge de rugby!


Telescopul Cheops al Agenţiei Spaţiale Europene a dezvăluit că există o exoplanetă care orbitează în jurul stelei gazdă în decurs de o zi, dar care are o formă deformată ce se aseamănă cu cea a unei mingi de rugby decât cu o sferă, scrie site-ul esa.int. Este pentru prima dată când deformarea unei exoplanete a fost detectată. Planeta, cunoscută sub numele de WASP-103b, este situată în constelația lui Hercule şi se află la circa 1.800 de ani-lumină. Ea a fost deformată de forțele puternice de maree dintre planetă și steaua gazdă WASP-103, care este cu aproximativ 200 de grade mai fierbinte și de 1,7 ori mai mare decât Soarele.

Deformarea planetei le va oferi oamenilor de ştiinţă şi informaţii despre structura sa internă, telurică sau gazoasă. Pentru a fi foarte deformată, o planetă trebuie să se afle foarte aproape de steaua sa, pentru a suporta un puternic efect de atracţie, denumit forţă mareică. Este vorba despre aceeaşi forţă pe care o exercită Luna – şi Soarele, într-o mai mică măsură – asupra Terrei, deformând periodic planeta noastră cu câţiva zeci de centimetri.

Este incredibil cum telescopul Cheops a reușit să dezvăluie această deformare, la o distanţă aşa de mare. Exoplaneta este extrem de apropiată de steaua ei, fiind de aproximativ 50 de ori mai aproape de această stea decât se află Terra faţă de Soare. Din acest motiv, exoplaneta execută o rotaţie completă în jurul stelei sale în doar 22 de ore, comparativ cu cele 365 de zile în cazul Pământului. Exoplaneta suportă astfel o forţă mareeică uriaşă, care, fără să o dezintegreze, îi oferă acea formă deosebit de rară, mult îndepărtată de cea a unei sfere.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO