O echipă internaţională de astronomi a descoperit o planetă exotică şi foarte tânără, care nu orbitează în jurul unei stele. Descoperirea poate fi citită pe site-ul Universităţii Cornell arxiv.org.
Această planetă care pluteşte singură în spaţiul cosmic, cu numele de PSO J318.5-22, se află situată la circa 80 de ani-lumină faţă de noi şi are o masă de 6 ori mai mare decât cea a lui Jupiter. În plus, ea s-a format în urmă cu doar 12 milioane de ani (comparativ cu vârsta Pământului care e de circa 4,5 miliarde de ani). Incredibila planetă a fost descoperită de Pan-STARRS1, un sistem automat de supraveghere a cerului finanţat de Forţele Aeriene Americane.
Ceea ce este mai uimitor este faptul că PSO J318.5-22 pluteşte singură în spaţiul cosmic, fără să aparţină de vreo stea: „N-am mai văzut niciodată până acum un obiect care pluteşte în spaţiu şi care să arate astfel. El are toate caracteristicile tinerelor planete pe care le găsim în jurul altor stele, numai că acestea nu sunt singure. Adesea m-am întrebat dacă aceste obiecte solitare există şi acum ştim că da”, a declarat Dr.Michael Liu, de la Institutul de Astronomie al Univ.din Hawaii Manoa.
În ultimii ani, au fost descoperite o mulţime de exoplanete, dar ele au fost deduse prin metode indirecte (ca de exemplu, prin traversarea discului stelei). Iar motivul este simplu: exoplanetele sunt extrem de greu de studiat, din moment ce ele se află umbrite de stelele lor extrem de strălucitoare. „PSO J318.5-22 nu orbitează o stea, aşa că ne va fi mult mai uşor pentru noi în a o studia. Ne va oferi o perspectivă minunată a felului în care giganţii gazoşi, asemenea planetei Jupiter, se comportă după naştere”, a declarat Dr.Niall Deacon, de la Institutul Max Planck pentru Astronomie din Germania, co-autorul acestui studiu.
Priviţi incredibila fotografie a exoplanetei aflată la 80 de ani-lumină! Nu-mi vine a crede nici acum că a putut fi fotografiată de la o asemenea depărtare. Planeta PSO J318.5-22 este extrem de rece şi de slab luminată, fiind de 100 de miliarde de ori mai puţin luminoasă în lumină optică decât planeta Venus; o mare parte din energia sa este emisă în infraroşii.