Uriaşa cometă ce a lovit planeta Neptun


impactul cometeiPlaneta Neptun a fost lovită de o cometă gigantică în urmă cu două secole, conform unor noi cercetări, citate de site-ul National Geographic. Descoperirea confirmă faptul că planetele-gigant (Jupiter, Saturn, Neptun, Uranus) sunt mai des afectate de coliziuni cu asteroizi sau comete decât credeau cercetătorii până în prezent.

Pe planetele solide (de exemplu, Mercur sau Marte) e mai uşor să poată fi identificate urmele coliziunii cometare, datorită craterelor lăsate. Dar pe marele planete gazoase (Jupiter, Saturn, Neptun, Uranus), ce sunt formate în special din gaze, învelişul solid fiind foarte redus, e mult mai greu de găsit aceste dovezi.

În anul 1994, cometa Shoemaker-Levy 9 s-a spart în bucăţele şi s-a izbit de planeta Jupiter. Dovezile spaţiale ale acestui impact au fost înregistrate de sondele Voyager 2, Galileo şi de telescopul spaţial Hubble. Folosindu-se de acest precedent, specialiştii de la Observatorul francez LESIA, ajutaţi de cei de la Institutul Max Planck din Germania, au analizat compoziţia atmosferei planetei Neptun, din datele oferite de satelitul european Herschel. Datele au arătat faptul că există o cantitate de monoxid de carbon în atmosfera superioară a planetei Neptun ce are niveluri mai ridicate decât ceea ce se găseşte în atmosfera joasă a planetei. Cum acest gaz trebuie să fie mai rar odată ce ajungem în păturile superioare ale atmosferei, cantitatea suplimentară de monoxid de carbon trebuie să provină dintr-o sursă exterioară.

„O cometă care poartă monoxid de carbon în coada sa de gheaţă reprezintă principala explicaţie” a declarat Paul Hartogh, co-autorul studiului. Cercetătorii au estimat că această cometă ce a lovit planeta Neptun avea o lungime de 2 km, ceea ce a făcut ca impactul să fie unul nimicitor.

O tehnică similară a fost folosită şi în cazul planetei Saturn, acolo găsindu-se o dovadă precum că această planetă a fost lovită de o cometă acum 300 de ani. Ceea ce înseamnă că ciocnirile planetelor-gigant gazoase cu aceste comete sunt mai dese decât s-a crezut iniţial.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock