Un concept SF? Nu! Un uriaş ochi de sticlă captează mult mai bine energia Soarelui decât panourile fotovoltaice!

3.794 vizualizari

ochi solar 1În ultima vreme, din ce în ce mai mult la modă sunt panourile fotovoltaice, care captează energia soarelui şi o transformă în energie electrică. Cu toate acestea, panourile solare trebuie să aibă o suprafaţă mare și trebuie să fie în contact direct cu soarele în orice moment, ceea ce înseamnă că ele trebuie să urmărească poziția Soarelui pe cer cu ajutorul senzorilor și echipamentelor, care sunt costisitoare și sensibile la vreme rea.

O alternativă interesantă reprezintă echipamentul de energie solară Rawlemon, realizat de compania Indiegogo. Acest dispozitiv este format dintr-un glob mare în formă de ochi, care utilizează refracția, pentru a concentra lumina soarelui, nemaifiind nevoie de urmărirea razelor solare.

Proiectat de arhitectul german Andre Broessel, invenția utilizează o gigantică lentilă sferică de sticlă, care colectează lumina difuză din mai multe unghiuri. Forma lentilei concentrează această lumină într-un fascicul fin – asemănător unei lupe – putând oferi o cantitate mai mare de lumină solară – în jur de 70 la sută mai mult – decât panourile fotovoltaice tradiţionale, chiar dacă acestea urmăresc poziţia Soarelui. Sistemul lui Broessel permite reducerea dimensiunii panoului solar la aproximativ 1% din dimensiunea totală a panourilor fotovoltaice. În același timp, produsul Rawlemon este probabil mult mai estetic decât panourile alungite din prezent.

Singurul incovenient al produsului îl reprezintă preţul destul de piperat (6.000 de dolari) pentru un asemenea dispozitiv. În lei româneşti face aproape 20.000 de lei (200 de milioane de lei vechi). Dar, pentru o casă sau o vilă situată undeva într-o zonă greu accesibilă, „ochiul solar” ar putea fi chiar foarte avantajos… proprietarul şi-ar putea scoate banii în numai 5-10 ani! Cei care nu au atât de mulţi bani, îşi pot cumpăra cu doar 489 de dolari o versiune miniaturizată a dispozitivului, care poate încărca telefoanele mobile ale utilizatorilor. E ideal pentru cei care călătoresc mult în natură şi au nevoie de un dispozitiv sigur de încărcare a telefonului mobil.

ochi solar 2

Sursa: yahoo.com.