Noi imagini uluitoare de suprafața planetei Pluto au fost publicate de către NASA, inclusiv o vedere largă a suprafeței plutoniene acoperită de ceață și straturi ale atmosferei. Nava spațială NASA „New Horizons” a făcut această fotografie la 15 minute după apropierea sa cea mai mare, din 14 iulie 2015, cu instrumentul Ralph / Multispectral Imaging Visual Camera (MVIC).
Fundalul din spate fiind luminat de Soare, imaginea NASA a capturat atmosfera lui Pluto și terenul accidentat Norgay Montes, munţi similari ca mărime cu Munții Stâncoși. Munții și câmpiile de gheață plate sunt numite în mod informal ca şi „Sputnik Planum”, făcând parte din „inima” lui Pluto.
„Această imagine te face sa te simti ca fiind acolo, pe Pluto, explorând peisajul”, a declarat Alan Stern, cercetător principal New Horizons. „Dar această imagine este, de asemenea, şi una științifică, dezvăluind noi detalii despre atmosfera, munții, ghețarii și câmpiile lui Pluto”.
Ultimele date oferite de „New Horizons” indică atmosfera de azot a lui Pluto și dovada că Pământul ar putea avea mai multe în comun cu Pluto decât se credea iniţial. Imaginea MVIC luată la doar 20.000 de km de Pluto prezintă straturi subțiri de ceață pe suprafața planetei pitice, la 100 de km de deasupra solului. „În afară de imaginea uimitoare, aceste straturi joase indică o vreme schimbătoare, de la o zi la alta, pe planeta Pluto, la fel ca şi aici, pe Pământ”, a declarat Will Grundy, membru al echipei de cercetare New Horizons.
Un ciclu meteorologic asemănător cu Pământul nu este singurul lucru pe care Pluto îl are în comun cu planeta noastră. Datele sugerează şi existența unui ciclu „hidrologic” pe Pluto, cu gheață de azot. Zonele netede de pe Sputnik Planum par a fi acoperite cu aceste gheţuri, care s-ar putea evapora de pe suprafața și înlocui la est de câmpie. Ghețarii din această regiune sunt comparabile cu cei din Groenlanda și Antarctica. „Ca urmare a Soarelui redus, acest lucru ar fi direct comparabil cu ciclul hidrologic care hrăneşte calotele glaciare de pe Pământ”, a declarat Alan Howard, un membru de al Echipei de Geologie, Geofizică și Imagistică a misiunii.
A nu se uita că Pluto era considerată până acum circa 15 ani cea mai îndepărtată planetă din sistemul nostru solar.