O ipoteză fascinantă: dacă noi trăim într-o gaură de vierme, ce face parte dintr-o gaură neagră a unui Univers mai mare?


Citez un articol mai vechi, din 2010, dar care mi se pare destul de interesant. Articolul îl puteţi găsi publicat pe pagina de web a Univ.Indiana (http://newsinfo.iu.edu/):

Ar putea Universul nostru să fie localizat în interiorul unei găuri de vierme, care la rândul ei să facă parte dintr-o gaură neagră care este cuprinsă într-un Univers mult mai mare? Acest scenariu, în care Universul este născut în interiorul unei găuri de viermi (cunoscute şi sub numele de Poduri Einstein-Rosen) apare într-o lucrare a fizicianului Nikodem Poplawski, de la Univ.Indiana (SUA).

Poplawski s-a folosit de sistemul de coordonare bazat pe calcule euclidiene, denumit şi coordonate izotropice, pentru a descrie câmpul gravitaţional al unei găuri negre; de asemenea, el s-a folosit şi de modelul mişcării radiale geodezice al unei particule masive într-o gaură neagră. În studiul mişcării radiale prin graniţa găurii negre a două tipuri de găuri negre (Schwarzschild şi Einstein-Rosen, ambele având soluţii matematic posibile ale teoriei generalităţii), Poplawski recunoaşte că singura observaţie este cea a mişcării unei particule care cade într-o gaură neagră. Dar, el mai remarcă faptul că, din moment ce observatorii pot vedea doar exteriorul găurii negre, interiorul nu poate fi remarcat decât dacă observatorul nu pătrunde înăuntru sau locuieşte chiar în interiorul găurii negre.

„Această condiţie ar putea fi satisfăcută dacă Universul nostru s-ar afla în interiorul unei găuri negre, care la rândul ei se află într-un Univers mult mai mare”, spune profesorul Poplawski. „Întrucât teoria generală a relativităţii a lui Einstein nu alege o orientare a timpului, dacă o gaură neagră se poate forma prin colapsul gravitaţional al materiei în viitor, atunci şi procesul reversibil este, de asemenea, posibil. Un asemenea proces ar descrie o gaură albă ce explodează: materia apărând dintr-un eveniment din trecut, ca o expansiune a Universului.”

O gaură albă e conectată la o gaură neagră printr-un pod Einstein-Rosen (gaură de vierme) şi este o ipotetică inversiune a timpului al unei găuri negre. Lucrarea lui Poplawski sugerează faptul că toate tipurile de găuri negre (nu doar găurile negre Schwarzschild şi Einstein-Rosen) pot să aibă poduri Einstein-Rosen, fiecare din ele având un nou Univers în interior, format simultan cu gaura neagră. Aceasta înseamnă că Universul nostru s-a format în interiorul unei găuri negre care exista într-un alt Univers.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock