Un lucru cu adevărat bizar: un iepure pe Lună! A trimis Buddha un „urechilă” pe satelitul nostru natural?


Încă din vremurile îndepărtate ale Antichităţii, oamenii au observat Luna şi au văzut pe suprafaţa ei lucrurile cele mai diverse, în funcţie de cultură, putând fi numărate treizeci şi cinci de asemenea reprezentări. Occidentalilor le este greu să creadă că, timp de secole întregi, oamenii au zărit în Lună silueta unui iepure. Şi totuşi, este ceea ce au văzut două civilizaţii care s-au dezvoltat la capete diferite ale lumii – pentru unii, acest fapt dovedeşte că, încă din vremuri îndepărtate, între popoarele din Asia şi America Centrală au existat schimburi culturale.

De la naşterea lui Hristos până la sosirea conchistadorilor în secolul al XVI-lea, tema iepurelui de pe Lună a fost dominantă în unele culturi din America Centrală. Această temă a fost, de asemenea, foarte frecventă în China, în timpul dinastiei Han, între anii 207 î.Hr.-220 d.Hr., ca urmare probabil a influenţei vechilor culturi indiene.

Emergenţa unui simbol în mai multe culturi nu este suficientă însă pentru a dovedi că au avut loc contacte culturale. Dar iepurii de pe Lună descrişi de diverse popoare aveau în comun mai multe caracteristici care i-au intrigat pe antropologi. De o parte şi de alta a oceanului, tema este învăluită în mituri ciudat de asemănătoare. În China, Buddha a trimis iepurele pe Lună drept recompensă pentru că se sacrificase ca să-i asigure lui subzistenţa. La azteci, un iepure a fost, de asemenea, trimis în cer de către un zeu, dar, de data asta, divinitatea dorea să diminueze strălucirea unui al doilea Soare. Soare care s-a transformat în Lună.

În plus, atât în Lumea Veche, cât şi în Lumea Nouă, iepurele este asociat în mod tradiţional cu beţia şi drogul. Sculpturi chinezeşti reprezintă iepuri măcinând ciuperci destinate drogurilor utilizate la ceremonii. În India, zeul Lunii, Suma, era şi zeul alcoolului şi al drogurilor. Zeiţa Lunii de la azteci, Mayayuel, era patroana petrecerilor şi a beţiilor.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO