Ziua se măreşte? Descoperire incredibilă a cercetătorilor americani, care au aflat un mare secret al Terrei


Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Nouă ni se pare că timpul s-a scurtat. Cu toate acestea, zilele devin mai lungi – dar este o schimbare atât de mică, încât nu am observa-o niciodată. Din diverse motive, rotația Pământului încetinește, iar noile cercetări spun cât de mult se întâmplă acest fenomen.

Oamenii de știință știu de multă vreme că rotația Pământului încetineşte. Au folosit tot felul de metode pentru a-şi da seama de lucrul acesta – de la momentul și locația eclipselor din antichitate şi până la măsurători super-precise ale lungimii unei zile. De fapt, rotația Pământului nu este nici măcar constantă de-a lungul unui secol – încetinește și accelerează, posibil din cauza mişcărilor din nucleul topit al planetei noastre. În general, însă, este acceptat faptul că cel mai mare vinovat pentru această încetinire este propria noastră Lună, a cărei gravitație este responsabilă şi pentru mareele de pe Pământ.

Acum însă, cercetătorii de la Universitatea din Wisconsin Madison s-au folosit instrumente statistice și analize geologice pentru a ajunge departe, mult înapoi în istoria Pământului și pentru a descoperi cât de mult a încetinit rotația noastră în timp. Luna nu este singurul corp ceresc care exercită o forță pe planeta noastră – alte corpuri din sistemul nostru solar o fac și, împreună, aceste forțe creează variații în orbita Pământului în jurul Soarelui şi în rotația sa. Aceste variații sunt cunoscute sub denumirea de cicluri Milankovitch și determină modul în care razele Soarelui lovesc Pământul și, prin urmare, clima Pământului.

Variațiile climei lasă dovezi în „registrul geologic”, pe care oamenii de știință îl pot analiza pentru a vedea istoria climatică a planetei noastre și, prin urmare, ciclurile Milankovitch – cel puțin în ultimele sute de milioane de ani.

Dar oamenii de știință nu au precizia de a privi şi mai departe în timp. Dacă am putea să ne dăm seama cum se mișcau Luna și planetele în urmă cu miliarde de ani, s-ar putea să aflăm mai multe despre aceste cicluri. Este incredibil de complicat – dar nu şi pentru un profesor, pe nume Stephen Meyers, care a dezvoltat o metodă statistică perfectă pentru această problemă.

Astfel, el s-a folosit de două straturi străvechi de rocă, unul de la 1,4 miliarde de ani – din nordul Chinei, și alt strat vechi de 55 de milioane de ani – din sudul Oceanului Atlantic. Acest lucru a permis determinarea înclinaţiei axei Pământului și forma orbitei sale. Metoda a fost un succes și s-a aflat cât de mult a încetinit Pământul: acum 1,4 miliarde de ani, o zi pe Pământ dura puțin mai mult de 18 ore, iar Luna era cu aproximativ 43.500 de kilometri mai aproape decât este acum…

Sursa (traducerea si adaptarea proprie): pnas.org

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock