EXCLUSIV! Cu fiecare zi, timpul pare că se accelerează mai mult… Ce putem face pentru a încetini timpul?


Pentru majoritatea oamenilor, fiecare lună care se scurge din viaţa lor pare să fie mai scurtă decât precedenta. Când scriu acest articol este foarte aproape Paştele (aprilie 2017), dar, parcă mai ieri era Crăciunul şi făceam cadouri la cei dragi. Să nu spuneţi că nu aţi simţit şi voi la fel…

Toate ceasurile indică tot 12 ore / 60 minute, dar studiile sugerează că pe măsură ce îmbătrânim, nu experimentăm timpul în același mod. Mulți psihologi cred că, odată cu înaintarea în vârstă, percepția noastră privind timpul începe să se accelereze. Şi asta pentru că se produc modificări biologice în corpul uman, scăzând astfel producţia de dopamină din creier. Mai mult decât atât, avem mai puține experiențe emoționale – primul sărut, prima călătorie departe de casă, prima dragoste etc. Astfel de experiențe sunt mai ușor de reținut și duc la estimări mai mari de timp. Intensitatea emoțională a vieții noastre de zi cu zi este scăzută şi pentru că facem acelaşi lucruri în fiecare zi, ca un pilot automat. În acest caz avem tendința de a comprima timpul, și, drept urmare, viețile noastre par să accelereze.

Există, de asemenea, ceea ce psihologii numesc „focalizarea înapoi“, adică modul în care noi percepem evenimentele din trecut care au avut un impact semnificativ în viața noastră. Suntem înclinați să rămânem conectaţi la evenimente importante din trecut: nașterea unui copil, moartea unui prieten – care par destul de recente, chiar și atunci când au trecut mulți ani. Deşi s-au dus 10 ani de când v-aţi căsătorit, atunci când simţiţi că au trecut doar cinci poate fi destul de șocant.

Cum putem încetini timpul?

1) Căutaţi frumusețea în lucruri. Sentimentele pe care le experimentăm, atunci când întâlnim ceva ce ne inspiră sau ne transformă, va extinde percepția timpului.

2) Bucurați-vă de momentul prezent. În loc de a analiza, a vă îngrijora, a face calcule, a lua decizii tot timpul etc., faceţi un efort pentru a vă elibera de o parte din gândurile voastre în timpul zilei, şi apreciaţi detaliile din fiecare moment.

3) Limitaţi sarcinile multiple în acelaşi timp („multitasking”). Mulți dintre noi au o viață ocupată și simt că sarcinile multiple rezolvate în acelaşi timp sunt necesare. Cu toate acestea, multitasking-ul va ocupa mai mult din resursele mentale, dacă aţi face separat fiecare sarcină în parte. Nu uitaţi că pe termen lung multitasking-ul vă va face să simţiţi că nu vă sunt niciodată suficiente orele dintr-o zi.

4) Căutaţi noi experiențe. Noile experiențe schimbă percepţia noastră asupra timpului; ele sunt mai dificile pentru minte și ne cere să ne concentrăm asupra momentului prezent.

Nu uitaţi! Studiile arată că oamenii care simt că au timp suficient (adică sunt bogaţi în timp) tind să fie mai fericiţi și mai împliniţi decât cei dintre noi care în mod constant se simt grăbiţi. Ei experimentează mai puţine dureri de cap și de stomac și au în mod regulat un somn de calitate.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock