Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Cum arată Universul nostru? E plat ca o clătită, e ca un cub…sau cum arată?

300

Univers9000Dacă am presupune că Universul nostru ar fi plat, atunci el poate fi plat înainte, înapoi, pe margini, în sus, în jos şi în diagonală! Desigur, o butadă menită să ne pună şi mai mult pe gânduri. Este totuşi Cosmosul plat ca o clătită, aşa cum au imaginat astronomii înaintea lui Einstein? Universul este plat, doar dacă am scoate timpul şi o dimensiune din spaţiu. Cu doar două dimensiuni, putem vizualiza uşor Universul sub forma unei clătite. Cu trei dimensiuni, Universul s-ar asemăna mai degrabă cu un cub infinit. Cu patru dimensiuni, a încerca să ne imaginăm Universul ne-ar da foarte mari dureri de cap. Unii specialişti vorbesc chiar de un hiperplan cu patru dimensiuni.

O altă întrebare pusă oamenilor de ştiinţă e: dacă Universul este plat, are deci margini? Răspunsul este simplu: nu, pentru că este o imposibilitate logică. Dacă Universul ar avea margini, asta ar însemna că există altceva dincolo. Or, Universul este totalitatea a ceea ce există. Din punct de vedere matematic, în teoria relativităţii generale a lui Einstein,  una dintre caracteristicile Universului conceput ca spaţiu-timp este că el nu are margini. Chiar dacă s-ar accepta această idee, teorema matematică a lui Wheeler ar infirma-o. Potrivit acesteia, o margine nu are margine.

Matematicianul englez a demonstrat că, atunci când o suprafaţă constituie marginea unui volum, această suprafaţă nu are margini. Exemplul sferei în acest sens este relevant. Aceeaşi analiză în cazul modelului cuantic al Universului propus de Hartîe şi Hawking, care nu are nici frontiere, nici margini. Exact ca în cazul suprafeţei unei sfere (dar cu două dimensiuni suplimentare), spaţiul-timp ar fi finit, dar nu ar exista singularităţi în care legile fizicii să devină caduce. Universul însuşi s-ar conţine în întregime şi nu ar fi afectat de nimic din exteriorul lui: nu ar putea fi nici creat, nici distrus.

Orgoni Crystal