Oamenii de ştiinţă care folosesc telescopul spaţial NASA Hubble au descoperit că un halou imens de gaz ce învăluie galaxia Andromeda, cel mai apropiat mare vecin galactic, este de aproximativ şase ori mai mare şi de 1.000 de ori mai masiv decât măsurătorile anterioare, scrie site-ul phys.org. Haloul negru şi aproape invizibil se întinde pe un diametru de aproximativ un milion de ani-lumină faţă de galaxia Andromeda, la jumătatea distanţei dintre Andromeda şi propria noastră galaxie, Calea Lactee. Această descoperire le va arăta astronomilor mai multe despre evoluția și structura galaxiilor gigant spiralate, unele dintre cele mai întâlnite structuri de galaxii din Univers.
„Halourile sunt atmosfere gazoase ale galaxiilor. Proprietățile acestor halouri gazoase controlează rata cu care stelele se formează în galaxii, în conformitate cu modelele de formare galactice”, a explicat cercetătorul principal, Nicolas Lehner de la Universitatea din Notre Dame, Indiana. Se estimează că haloul gigant conține jumătate din masa stelelor din galaxia Andromeda, sub forma unui gaz fierbinte. Dacă ar putea fi văzut cu ochiul liber, haloul ar fi de 100 de ori diametrul Lunii pline de pe cer.
Galaxia Andromeda, de asemenea, cunoscută sub numele de M31, se află 2,5 milioane de ani-lumină depărtare faţă de noi, noi văzând-o pe cer având un diametru de aproximativ 6 ori mai mare decât diametrul Lunii pline. Andromeda este considerată ca fiind galaxia-pereche Căii Lactee.
Dar cum s-a format acest halou gigant? Simulările formării galactice sugerează că haloul s-a format în același timp cu restul galaxiei Andromeda. Cercetătorii au mai stabilit că acesta este îmbogățit în elemente mai grele decât hidrogenul și heliul, și singura modalitate de a afla despre ce elemente grele este vorba este aceea a exploziei supernovelor, a cărui suflu uriaş trimit aceste elemente mai grele departe în spațiu, până ajung în sistemul nostru solar.
Dar galaxia noastră? Este şi ea înconjurată de un asemenea halou? Pentru că trăim în interiorul Căii Lactee, oamenii de ştiinţă nu pot încă determina dacă avem şi noi o asemenea structură la fel de masivă și extinsă în jurul galaxiei noastre.