Uimitorii vulcani de gheaţă de pe Titan, satelitul Saturnului


Naveta spaţială Cassini a găsit posibili vulcani de gheaţă pe satelitul planetei Saturn, Titan, vulcani ce sunt asemănători ca formă cu vulcanii de pe Pământ, care ejectează rocă fierbinte, anunţă site-ul oficial NASA, nasa.gov. Datele privind topografia şi compoziţia suprafeţei i-au determinat pe oamenii de ştiinţă să afirme că vulcanii de pe Titan seamănă foarte mult cu cei de pe Terra, rezultatele fiind prezentate într-o conferinţă a Organizaţiei Americane de Geofizică, ce a avut loc la San Francisco.

„Atunci când ne uităm la noua hartă tridimensională al vulcanului Sotra Facula de pe Titan, suntem uimiţi cât de mult seamănă cu vulcani ca Etna din Italia sau Laki din Islanda”, a declarat Randolph Kirk, coordonatorul echipei care a realizat această hartă tridimensională, membru în echipa de radar Cassini şi geofizician la Institutul American de Geologie (U.S. Geological Survey – USGS), Centrul de Astrogeologie Ştiinţifică din Flagstaff (Arizona).

Oamenii de ştiinţă au dezbătut de ani de zile dacă vulcanii de gheaţă (denumiţi şi criovulcani) există pe sateliţii bogaţi în gheaţă, şi dacă există, care le sunt caracteristicile. Aceasta înseamnă că în subsolul satelitului există o activitate geologică care încălzeşte destul de bine climatul îngheţat, pentru a topi o parte din interiorul satelitului şi a trimite bucăţi de gheaţă sau alte materiale prin deschizătura de la suprafaţă. Vulcanii de pe satelitul lui Jupiter, Io, de exemplu, expulzează lavă silicată, la fel ca şi vulcanii pământeni.

Unii criovulcani prezintă puţine asemănări cu vulcanii de pe Terra, ca de exemplu „dungile de tigru” de pe satelitul lui Saturn, Encedalus, acolo unde fisuri mari expulzează jeturi de apă şi particule de gheaţă, lăsând puţine urme la suprafaţa vulcanilor. În alte locuri, erupţia unor materiale mai dense pot construi vârfuri vulcanice  sau deschizături asemenea unor degete. La Sotra, criovulcanismul reprezintă cea mai bună explicaţie pentru două vârfuri mai înalte de 1.000 de metri, cu cratere vulcanice adânci şi deschizături asemenea unor degete.

„Aceasta este cea mai bună dovadă de până acum a existenţei unei activităţi vulcanice pe un satelit de gheaţă”, a declarat Jeffrey Kargel, astronom la Universitatea din Arizona, Tucson. „E posibil ca munţii să fie tectonici la origine, dar interpretarea ca un criovulcan este mult mai simplă şi mai consistentă”.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock