WiTricity sau curentul electric wireless… cablurile de alimentare vor deveni în viitorul apropiat istorie


În ianuarie 2009, o companie cu numele de PowerBeam a anunţat dezvoltarea unui dispozitiv capabil să transmită electricitate, cablurile electrice putând deveni, astfel, de domeniul trecutului. Dispozitivul, numit Witricity, generează energie pentru laptopuri, telefoane mobile şi staţii stereo, fără cabluri sau prize. „Intenţionăm să ştergem cuvântul ‘încărcare’ din dicţionar,” îl citează tabloidul britanic The Sun pe David Graham, co-fondatorul companiei PowerBeam. El a dezvăluit că această tehnologie converteşte electricitatea într-un laser de căldură invizibil, pe care o răspândeşte în toată încăperea. În opinia lui, de îndată ce laserul se ciocneşte de o celulă solară din interiorul vreunui dispozitiv electric, acesta se converteşte înapoi în electricitate.

Graham spune că, deocamdată, dispozitivul poate transmite 1,5 waţi de energie unei celule solare aflate la o distanţă de 10 metri, iar aceasta poate fi uşor crescută. În viitor, se preconizează că Witricity va opera la fel ca internetul Wi-Fi cu puncte de acces („hotspots”), unde toate gadgeturile pornesc automat. James Holland, editorul paginii web despre gad-geturi, electricpig.co.uk, a spus: „Ar însemna să cumpăraţi un birou care să încarce orice gadget aşezat pe el. Nu veţi mai avea niciodată nevoie să umblaţi în căutarea unui încărcător adecvat.”

De asemenea, în 2007, o echipă de la Departamentul de Fizică, Departamentul de Inginerie Electrică şi Informatică şi de la Institutul pentru Nanotehnologie ale Institutului de Tehnologie Massachusets (MIT) a reuşit să aprindă un bec de 60 W de la o sursă de energie aflată la 2 metri distanţă; nu exista nicio conexiune fizică între sursă şi bec. Şi echipa de la MIT se referă la conceptul său folosind tot denumirea de „WiTricity” (ca în cazul electricităţii fără fir). WiTricity se bazează pe utilizarea unor obiecte cuplate aflate în rezonanţă. Două obiecte rezonante cu aceeaşi frecvenţă de rezonanţă tind să realizeze schimburi eficiente de energie, în timp ce interacţionează slab cu obiecte străine, aflate în „afara câmpului de rezonanţă.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock