O fotografie a unei spirale cosmice ciudate a fost înregistrată recent de Telescopul Spaţial Hubble (priviţi centrul-stânga imaginii). Ce reprezintă ea? O aberaţie a luminii fotografice? Nu! Doar astrofizică în desfăşurare, spun oamenii de ştiinţă citaţi de site-ul Space.com.
Fotografia, ce prezintă una dintre cele mai perfecte forme create în spaţiu, arată o nebulă pre-planetară neobişnuită, denumită IRAS 23166+1655, care se formează în jurul stelei LL Pegasi din constelaţia Pegasus. Ceea ce face bizară această poză este forma perfect spiralată creată în jurul stelei. Forma este compusă din praf şi gaze şi se roteşte cu impresionanta viteză de 50.000 de kmh. Astronomii cred că forma spiralată se datorează naturii binare a stelei LL Pegasi. Steaua face parte, de fapt, dintr-un sistem binar care-şi pierde compoziţia în apropierea companionului său stelar, ce pare că are o perioadă orbitală de circa 800 de ani.
Nebulele planetare sunt create de stele ce au mase cuprinse între 1/2 până de la 8 ori masa Soarelui nostru. Aceste stele nu-şi termină viaţă prin explozii supernovice, ci îşi pierd treptat, de-a lungul timpului, din straturile exterioare de gaz, creând tot felul de structuri în spaţiu, afirmă cercetătorii.