Inginerii britanici au produs petrol din aer! Marile corporaţii petroliere au încurcat-o…

114

Iată o ştire cu adevărat revoluţionară: o companie britanică a reuşit să producă “petrol din aer”, mai precis din dioxidul de carbon din atmosferă. Citesc din The Independent:

“Compania a produs 5 litri de petrol din august până în prezent, folosind dioxidul de carbon şi vaporii de apă. Compania speră ca în doi ani să construiască o fabrică mai mare, pentru a produce 1 tonă de petrol pe zi.”

Deşi pare o ştire SF, ea este totuşi adevărată. Tim Fox, şeful departamentul de energie şi mediu din cadrul Institutului de Inginerie Mecanică din Londra a declarat: “Pare prea frumos pentru a fi adevărat, dar chiar este adevărat. Am văzut cu ochii mei şi m-am convins. Este o mică fabrică-pilot care captează aerul şi extrage dioxidul de carbon din atmosferă. Se folosesc componente bine cunoscute, dar ceea ce e excitant e faptul că inginerii au adunat totul la un loc şi au demonstrat că ideea funcţionează cu succes.”

Desigur, aerul e gratuit, acesta fiind materia primă esenţială în producerea petrolului. Singurul dezavantaj al întregului proces e faptul că este nevoie şi de electricitate, dar compania studiază posibilitatea de a se folosi de energie electrică obţinută la fel de ecologic (ca de exemplu, energia eoliană sau energia solară). Petrolul astfel obţinut ar fi cel mai ecologic din lume, contribuind şi la reducerea gazelor cu efect de seră din atmosfera Pământului.

Cred că marile corporaţii petroliere au fiori când citesc această ştire…