Avertisment general! Ne îndreptăm spre un mini „Ice Age” sau mini „eră glaciară”, ca urmare a încetinirii curentului din Oceanul Atlantic şi a diminuării activităţii Soarelui!


ice ageVremea rece se pare că a revenit cu forţă în România mai devreme decât ne aşteptam. De exemplu, ieri, 11 octombrie 2015, Institutul Naţional de Meteorologie a emis o avertizare de cod portocaliu de ninsori şi viscol în judeţele Suceava şi Neamţ. Deja viscol în prima jumătate a lunii octombrie!? Mult prea devreme… Dar deloc surprinzător pentru cei care ştiu din surse exterioare starea vremii din acest an. Şi, într-adevăr, se pare că ne îndreptăm, din păcate, spre o „mini eră glaciară”. Iar această afirmaţie o voi proba cu mai multe surse şi articole:

– Într-un articol publicat pe 8 septembrie 2015, aşadar, la începutul toamnei, site-ul notrickszone.com ne spune următoarele:

Site-ul german de meteorologie wetter24.de scrie că părţi din Germania, Elveţia şi Austria vor avea parte de nopţi geroase în perioada următoare. Temperaturile în sudul Germaniei au scăzut la -5 grade Celsius în această dimineaţă (8 septembrie). -5 grade Celsius este o temperatură extrem de scăzută pentru o regiune unde gheaţa şi zăpada apar doar în timpul iernii!

– Tot pe site-ul mai sus amintit se mai face referire la veri extrem de reci în unele părţi ale Europei:

În unele părţi ale Europei, vara s-a dus, fără ca iarna să mai fi plecat de la începutul anului. În Scoţia, se aşteaptă căderi de zăpadă la începutul lunii septembrie, iar Suedia a avut parte de o vară extrem de rece. De exemplu, locuitorii unui sat suedez spun că zăpada din munţi nu s-a topit deloc vara aceasta, acest fenomen neîntâmplându-se de peste 50 de ani. Pe de altă parte, Islanda a experimentat una dintre cele mai reci veri din ultimii 20 de ani. 

– Site-ul wobleibtdieglobaleerwaermung.wordpress.com ne vorbeşte într-un articol din 26 august 2015 că gheaţa Groenlandei – o insulă masivă situată în nordul continentului european – a crescut în mod semnificativ, ceea ce pune la îndoială încă o dată ridicola teorie a „încălzirii globale”.

E adevărat, în alte părţi ale continentului european, printre care şi România, am avut parte anul acesta de o vară extrem de călduroasă, însă să nu uităm că trăim în Europa şi oricând valul de gheaţă s-ar putea instala mult timp şi asupra noastră. Răcirea accentuată din nordul şi nord-vestul Europei ar fi putut fi cauzată de circulaţia curentului major din Oceanul Atlantic AMOC, care se pare că ar fi slăbit, producând cele mai scăzute temperaturi din ultimii 80 de ani, aşa cum putem citit într-un articol publicat pe Washington Times pe 26 septembrie 2015.

Această încetinire a curentului AMOC ar putea fi un eveniment catastrofal pentru întreaga omenire, căci ar putea produce o răcire globală accentuată, aşa cum puteţi citi în acest raport PDF publicat de nature.com. Dar ce a provocat încetinirea curentului AMOC, care duce la răcirea accentuată a nordului planetei? Probabil că activitatea solară mai redusă din ultimii ani.

E posibil ca şi România să fie afectată de această răcire accentuată, în condiţiile în care mai multe ciclonuri de aer polar, din zona nordică, vor pătrunde şi pe teritoriul ţării noastre. Cât de geroasă va fi vremea în iarna asta, dar şi la anul, în România şi în Europa, rămâne de văzut…


Lasă un comentariu