Specialiştii au reuşit să recupereze un pergament evreiesc ars, vechi de 1.500 de ani, care are o legătură uluitoare cu Biblia!


sul Biblie ToraÎntr-o altă descoperire uimitoare care confirmă exactitatea Bibliei, oamenii de ştiinţă din Israel au fost capabili de a scana o carte Tora de 1.500 de ani vechime, care conținea un pasaj din Vechiul Testament în ea. Deși sulul a fost carbonizat, capacitatea actuala de a citi un document aflat într-o asemenea stare confirmă că acesta reprezintă cea mai veche descoperire în ebraică, după Manuscrisele de la Marea Moartă. De asemenea, el servește ca dovadă că Biblia a rămas neschimbată mii de ani.

Documentul, care a fost descoperit în timpul săpăturilor de sinagoga din Ein Gedi acum 45 de ani, a fost ars în urmă cu 1.500 de ani, aflându-se stocat în interiorul chivotului din vechea casă de cult. De atunci, textul a nu a putut fi citit. Însă, folosind scanere micro-CT, specialiştii de la Autoritatea Naţională de Anticihităţi ai Israelului au reuşit să citească textul scris pe cartea carbonizată: versete din al doilea capitol al cărții Leviticului. Rezultatele scanărilor CT au fost trimise la specialistul în calculatoare Brent Seales de la Universitatea din Kentucky, care a creat o reconstrucție 3D a sulului.

Vechiul artefact a fost descoperit pentru prima dată de o echipă condusă de Dr. Sefi Porath în 1970 în Ein Gedi, un oraș aflat la vest de Marea Moartă, în Israel. Ein Gedi a fost un sat evreiesc din perioada bizantină (secolele 4-7 d.Hr.) și a avut o sinagogă cu un mozaic rafinat pe podea și o Arca Sfântă. Aceasta a fost pentru prima dată când o săpătură arheologică a descoperit un sul din Tora într-o sinagogă.

Chivotul Sfânt, o copie a Chivotului original al Legământului care conținea cele zece porunci din Biblie, a fost ținut mult timp în fața sinagogii. Iar sulurile Tora, ce conţin fragmente din Vechiul Testament, au fost păstrate în Chivot. La un moment dat, în secolul al 7-lea, Ein Gedi a fost ars din temelii și nu a mai fost locuit din nou. În afara sulurilor arse, echipa de arheologi condusă de Porath a mai descoperit un candelabru cu șapte brațe (menora), caseta cu banii comunității în care se aflau 3.500 de monede vechi, sticlă și lămpi cu ulei ceramice.

Aşa cum spuneam mai sus, pergamentele arse conţineau primele 8 versete din Levitic, capitolul 1:

1. În vremea aceea, chemând pe Moise, Domnul i-a grăit din cortul adunării şi i-a zis:
2. „Grăieşte fiilor lui Israel şi le spune: De va aduce cineva dintre voi jertfă Domnului din dobitoace, să aducă jertfă din cireada de vite şi din turma de oi.
3. De va fi jertfa lui ardere de tot din vite mari, să fie parte bărbătească, fără meteahnă, şi s-o aducă la uşa cortului adunării, ca să fie bine-plăcută înaintea Domnului.
4. Apoi să-şi pună mâna pe capul jertfei cea pentru arderea de tot şi îşi va afla bunăvoinţă spre iertarea păcatelor lui.
5. Apoi să junghie viţelul, înaintea Domnului, iar preoţii, fiii lui Aaron, să aducă sângele şi să stropească cu sânge împrejur jertfelnicul de la uşa cortului adunării.
6. Să despoaie pielea de pe jertfa arderii de tot şi să taie jertfa în bucăţi.
7. După aceea preoţii, fiii lui Aaron, să pună pe jertfelnic foc şi pe foc să pună lemne;
8. Şi pe lemnele de pe focul care e pe jertfelnic, să pună preoţii, fiii lui Aaron, bucăţile, capul şi grăsimea, precum şi măruntaiele şi picioarele, după ce le vor spăla cu apă.

Similitudinea aproape perfectă dintre versetele biblice cu cele din pergamentele din sinagogă demonstrează încă o dată că Sfânta Scriptură nu a fost modificată, schimbată sau retradusă masiv, aşa cum susţin mulţi critici ai Bibliei.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO