Cercetările secrete ale CIA în domeniul parapsihologiei: proiectul Grillflame şi vederea la distanţă


Parapsihologia în istorie

Utilizarea parapsihologiei în operaţiunile de spionaj are o tradiţie respectabilă, chiar dacă este controversată. În Vechiul Testament, Elisha şi-a folosit capacităţile profetice pentru a salva poporul lui Israel de la o înfrângere militară. Ioana d’Arc a făcut cam acelaşi lucru pentru Franţa în războaiele purtate împotriva Angliei. În primul război mondial, armata cehă s-a folosit cu succes de radiestezişti pentru detectarea minelor (aşa cum a procedat şi armata americană în timpul războiului din Vietnam).

Al doilea război mondial a declanşat un torent de clarviziune. În 1941, consilierul mediumic al lui Stalin, Wolf Messing, a prezis moartea lui Hitler şi înfrângerea Germaniei (Hitler a şi pus un preţ pe capul lui). La Berlin, unde înaltul Comandament nazist era obsedat de astrologie şi de paranormal, a luat fiinţă un institut special pentru detectarea navelor inamice cu ajutorul pendulului de divinaţie. Când vestea despre acest institut a ajuns la Londra, un tânăr comandant din cadrul spionajului marinei militare, Ian Fleming – cel care mai târziu avea să-l creeze pe James Bond -, a lansat zvonul că şi Marea Britanie ar avea propriii săi radiestezişti, care ar obţine rezultate şi mai bune. Germanii au fost descumpăniţi de această ştire, mai ales că în acel moment pierdeau multe submarine.

Blocul comunist erau superior Occidentului în cercetarea parapsihologică

Totuşi, abia în timpul războiului rece spionajul mediumic al luat amploare. Chiar dacă propaganda din anii aceia îngreuna separarea adevărului de ficţiune, e limpede că blocul comunist avea o superioritate clară faţă de Occident. Sumele alocate unor asemenea proiecte se ridicau la milioane de dolari. Aceste cheltuieli au avut şi unele rezultate mai neplăcute, cum ar fi capacitatea de a ucide broaşte prin provocarea unui stop cardiac prin forţa gândului – specialitatea unui medium din Sankt Petersburg, Nina Kulaghina. Ţelul suprem, conform lui Milan Ryzl, un biochimist ceh care a vizitat laboratoarele sovietice de specialitate (şi care a emigrat în Statele Unite în 1967), era controlul mental. Doctorul Nikolai Hohlov, un asasin al KGB-ului care a fugit din lagărul comunist în 1954, are o opinie mult mai alarmantă. KGB făcea experimente cu aşa-numitul „armament psihotronic”- distrugerea mediumică a rachetelor, „orbirea sistemelor radar” şi defectarea electronicii calculatoarelor. El susţinea că, în cadrul unuia dintre experimente, s-a reuşit ruperea coloanei vertebrale a unei persoane cu ajutorul energiei psihotronice.

CIA se implică în „viziunea la distanţă”, prin intermediul proiectului Scanate

În 1972, Targ şi Puthof, ambii fizicieni americani specializaţi în tehnologia laserelor şi a microundelor, au fost abordaţi de mediumul şi pictorul modernist newyorkez Ingo Swann. Ca membru al Societăţii Americane pentru Cercetări Mediumice (ASPR), Swann a fost implicat în studiul aşa-numitei remote viewing, o metodă de vizualizare mentală a unor locuri. Targ şi Puthof au înţeles potenţialul acestei capacităţi şi au început să alcătuiască o echipă de „supermediumi” condusă de Swann şi de comisarul de poliţie pensionat, Pat Price. Conform propriilor relatări, experienţele lui Targ şi Puthof au reprezentat un mare succes. Şi nu a trecut mult până când comunitatea agenţiilor de spionaj a devenit interesată de descoperirile lor.

În octombrie 1972, a avut loc o întâlnire secretă între Puthof şi un „savant” anonim. După spusele lui Ingo Swann, rezultatul acestei întrevederi a fost o finanţare de 50 000 de dolari pentru „descoperirea unui fenomen repetabil care să poată avea aplicaţii în spionaj”. Noul sponsor era, se ştia prea bine, CIA, care a dat celor de la Institutul Stanford un răgaz de opt luni ca să pună la punct o metodă de spionaj mediumic, iar Targ şi Puthof au început să lucreze la Proiectul Scanate.

În iulie 1973, după luni de experimente şi încercări, echipa de la Stanford a găsit în cele din urmă un „fenomen repetabil” care avea să-i mulţumească pe cei de la CIA. Puthof s-a întâlnit cu finanţatorul de pe Coasta de Est şi şi-a prezentat rezultatele cercetărilor. În decurs de o săptămână. Ingo Swann a primit primul set de coordonate de la agenţia de spionaj. Programul de spionaj mediumic se afla în plină desfăşurare.

Proiectul Grillflame, un nou proiect de cercetare parapsihologică

În pofida negărilor oficiale, guvernul american a continuat să finanţeze cercetările parapsihologice. În 1977, o nouă iniţiativă numită Proiectul Grillflame a oferit autorităţilor americane şi agenţiilor de spionaj americane prilejul de a-şi alcătui propria echipă de spioni mediumici. Un post pentru vizualizare la distanţă a fost amenajat la Fort Meade, Maryland, şi au fost aduşi acolo persoane antrenate din cadrul Comandamentului pentru Spionaj şi Securitate al Armatei (INSCOM).

Oficial, Grillflame a încetat în 1983, dar de fapt a continuat în secret – bugetul era transferat pur şi simplu în cadrul bugetului „general” al Pentagonului. Denumirea codificată a fost şi ea schimbată, pe rând, în Centerlane, Sunstreak şi Stargate, iar proiectul a fost preluat de Defense Intelligence Agency (DIA), numai că obiectivele sale au rămas aceleaşi.

Autorităţile au fost impresionate de rezultate. Generalul maior Edmund Thompson, pe atunci asistent-şef al personalului pentru spionaj, a descris cum s-a convins el că vizualizarea la distanţă era un fenomen real: „Nu eram interesaţi de găsirea unor explicaţii, ci de a determina dacă se puteau găsi utilizări practice ale fenomenului”.

Aplicaţiile practice ale proiectului Grillflame

Deşi detaliile au rămas sub obrocul celui mai strict secret, se cunoaşte că mediumii angrenaţi în Grillflame au acţionat în toată lumea. Printre proiectele încununate de succes, s-au numărat: căutarea tunelelor secrete dintre Coreea de Nord şi de Sud; localizarea bombardierelor sovietice prăbuşite în Africa; asasinarea preşedintelui Park în Coreea de Sud; testele nucleare din China; capturarea unui spion rus în China; producerea unor descrieri detaliate ale bazelor de antrenament din Orientul Mijlociu, folosite de teroriştii organizaţiei Hezbollah; precum şi consilierea strategilor cu privire la locul unde se afla generalul libian Mu’ammar Gaddafi în timpul atacului aerian american asupra capitalei Tripoli.


Lasă un comentariu