Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Universul nostru este absolut incredibil! Toate galaxiile sunt conectate între ele printr-un misterios „web cosmic”!


galaxie filamente de gazPentru prima dată, astronomii au putut detecta un filament de gaz fierbinte, care se pare că face parte dintr-o structură de bază misterioasă care uneşte toate stelele și galaxiile din Universul nostru, scrie site-ul SFgate.com. Oamenii de știință cred că materia din Univers este amenajată într-o structură de tip reţea, care se numeşte reţea cosmică („web cosmic”).

Există urme ale acestei structuri în radiațiile rămase de la Big Bang și în structura Universului în sine. Fără o forță misterioasă care să atragă materia vizibilă în această reţea, galaxiile ar fi fost împrăștiate la întâmplare în întreg Universul; dar ele nu sunt aşa. Putem observa că galaxiile se găsesc în grupuri, iar acestea se adună în grupuri şi mai mari.

Modelele computerizate ne spun că aceste grupuri de galaxii sunt legate de filamente lungi de gaz fierbinte și de materia întunecată, aceasta din urmă fiind o substanță misterioasă pe care nu o putem vedea, deoarece nu radiază sau împrăştie lumină, dar care creează cea mai mare parte din „web”-ul cosmic.

Se crede că de gazul și materia întunecată curg de-a lungul filamentelor, pentru a forma aglomerări de galaxii. Aşadar, filamentele sunt importante, deoarece ele reprezintă ceea ce pare a fi Universul la scară largă. Problema este că, chiar dacă ar trebui să putem vedea aceste filamente de gaz cald, ele sunt foarte greu de detectat. Pentru a le găsi, astronomii trebuie să profite de masa de lumină şi energie a unor obiecte cereşti extrem de luminoase, cum sunt quasarii. Lumina unui quasar situat la 10 miliarde de ani-lumină distanță faţă de noi acționează ca o „lanternă”, pentru a lumina filamentul de gaz din apropiere.

P.S. Universul ăsta e absolut incredibil! Deşi sunt miliarde de componente, totul pare conectat…


Lasă un comentariu