Misteriosul oraş Makhunik din deşertul Iranului… Acolo, acum 5.000 de ani, au trăit pitici de 25 de centimetri înălţime! Cum de au existat asemenea fiinţe umane atât de mici!?


pitici in MakhunikBine ați venit în orașul Makhunik, tărâmul oamenilor mici sau „Oraşul piticilor”, așa cum a fost acum numit. Makhunik ne aduce aminte de oraşul Liliput descris în celebrul roman „Călătoriile lui Gulliver” a lui Jonathan Swift sau poate chiar de lumea hobbiților lui JRR Tolkien din „Stăpânii inelelor”. Cu toate acestea, acest articol nu este o fantezie, ci prezintă o adevărată descoperire arheologică fascinantă.

Makhunik este un un oraş antic iranian descoperit în Shahdad, provincia Kerman, acolo unde piticii au trăit acum 5.000 de ani. El mai este cunoscut sub numele de Shahr-e-Kotouleha (Oraşul piticilor). De fapt, nimeni nu a crezut existenţa unei civilizații antice care ar fi putut să existe în acest deșert. Cu toate acestea, în urma unor cercetări efectuate de Facultatea de Geografie din cadrul Universităţii din Teheran (1946), a fost descoperită o cantitate mare de ceramică în Shahdad, ca dovadă a unei civilizații care a înflorit în deşertul Lut. Având în vedere importanța problemei, un grup de arheologi a vizitat zona și a efectuat studii care au condus la descoperirea unor civilizații ce a existat din timpuri preistorice (sfârșitul mileniului 4 î.Hr. și începutul mileniului 3 î.Hr.)

Săpăturile științifice și arheologice au fost efectuate în această regiune în perioada 1948-1956. Cimitire aparţinând mileniilor 2 şi 3 î.Hr., precum şi mai multe cuptoare de cupru au fost descoperite în timpul a opt etape de excavare. Regiunea vechiului Shahdad se întinde pe 60 km în inima de deşertului Lut. Oraşul cuprinde ateliere, cartiere rezidențiale și cimitire. Studiile arheologice din cartierul rezidențial cunoscut sub numele de „Oraşul piticilor” au relevat prezența unor cartiere în care au trăit breasla bijutierilor, meșteșugarilor și agricultorilor. Săpăturile arheologice din orașul de pitici indică faptul că locuitorii au abandonat zona acum 5.000 de ani din cauza secetei şi nu s-au mai întors.

Makhunik1

Makhunik2

Un aspect important o reprezintă arhitectura ciudată a caselor şi a căilor de acces descoperite. Pereții, tavanul, cuptoarele, rafturile și toate echipamentele pot fi utilizate numai de pitici. După descoperirea orașului piticilor în Shahdad, au existat povești despre descoperirea unor schelete de pitici. Cel mai recent caz se referea la descoperirea unei mumii de pitici, cu o înălțime de doar 25 cm (vezi imaginea de mai jos). Contrabandiștii au vrut să-l vândă în Germania; ulterior, contrabandiştii au fost arestaţi, dar zvonul s-a răspândit în întreaga mass-medie.

mumia 25 de centimetri

Unii arheologi sunt precauți și chiar neagă că orașul Makhunik ar fi fost vreoodată locuit de pitici. De exemplu, se spune că tehnologia nu a fost atât de dezvoltată la acea vreme, astfel încât oamenii să fie capabili să construiască ziduri înalte pentru casele lor.

Cu toate acestea, poveștile despre existenţa oamenilor mici fac parte din folclorul mai multor culturi. Iar legendele şi basmele întotdeauna au un sâmbure de adevăr în ele! Aşadar, de ce nu ar fi putut exista aceste ființe în vechiul Iran? Însă, cam mici, într-adevăr…25 de centimetri…

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO