Lumea subterană a Pământului este reală, iar oamenii de ştiinţă tocmai au reprezentat-o cartografic


„Lasciate ogni speranza, voi ch’entrate”, s-ar citi la porţile Infernului. Adică „Renunțaţi la toată speranța, voi care intraţi”, acesta fiind un mod destul de elegant de a spune „Bine aţi venit în iad”. Dar, o adevărată lume subterană există, deși oamenii de știință spun că nu e vorba de iad. Şi, pentru asta, au făcut o hartă.

Pământul este realizat din plăci tectonice, fragmente imense de crustă și manta care se încalecă şi se lovesc între ele, provocând dezastre naturale cum ar fi erupţiile vulcanice, cutremurele și alunecările de teren. Prin procesul numit subducție, o placă tectonică poate aluneca sub cealaltă, lăsând o parte a Pământului să coboare în manta.

O echipă de oameni de știință europeni au lucrat la Atlasul lumii subterane, o hartă a acestor plăci, pentru a învăța despre mantaua Pământului și despre istoria și geografia acestei lumi subterane. Ei au publicat acum o lucrare științifică detaliind rezultatele lor în revista „Tectonophysics”.

„Acum putem urmări nu numai modul în care plăcile se deplasează peste suprafață, ci şi modul în care se scufundă la limita de bază a mantalei”, a declarat Douwe van Hinsbergen de la Universitatea din Utrecht din Olanda. „Pentru mine este un lucru minunat – putem învăța despre fizica din interiorul Pământului”.

S-ar putea să vă gândiți că plăcile care se scufundă adânc în manta se topesc – dar, de fapt, ele rămân mult timp aşa și se pot scufunda până la o adâncime de 3.000 de kilometri, explică Van Hinsbergen. Atlasul este primul care interpretează structura globală a mantalei și a proprietăților sale fizice, precum și modul în care acesta se leagă de evoluția dinamică a planetei noastre în ultimii 300 de milioane de ani.

 

Un cercetător care nu a fost implicat în lucrare, Jonny Wu, de la Universitatea din Houston, a declarat că proiectul este un proiect genomic uman pentru planeta Pământ. Atlasul poate fi găsit AICI: atlas-of-the-underworld.org

Sursa (traducerea şi adaptarea): gizmodo.com

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO