Ați observat vreodată că cele 7 continente se potrivesc ca niște piese de puzzle? Mulți dintre noi sunt familiarizați cu marele continent al Pangeei, cu peste 335 de milioane de ani în urmă, dar cum s-a format și s-a transformat în ceea ce este Pământul astăzi? Răspunsul este tectonica plăcilor și, mai șocant, oferă dovezi geologice ale evenimentului „Marele Potop”.
În acest articol, puteţi observa o ilustrație a supercontinentului Pangea, care arată continentele din America de Nord, America de Sud, Africa, Eurasia, India, Australia și Antarctica, așa cum erau poziționate împreună în trecutul antic. Harta este afișată pe un glob, ilustrând aranjamentul teoretic al plăcilor tectonice cu milioane de ani în urmă.
Stratul exterior al Pământului, cunoscut sub numele de litosferă, este alcătuit din plăci în mișcare constantă ale crustei oceanice. Alfred Wegener a propus pentru prima dată teoria în 1912 și a câștigat acceptarea la nivel mondial în anii 1980, din dovezi suplimentare. Când aceste plăci se ciocnesc, ele declanşează cutremure, tsunami, apariţia de munți și erupţii vulcanice.
Pe de altă parte, peste 300 de culturi și religii au un „Marele Potop” în credințele lor, deşi acest lucru este privit ca o simplă mitologie. Aceste poveşti arată evenimente la nivel mondial, care pot fi cauzate doar de schimbările de poli sau ciocniri ale plăcilor tectonice.
Aceste plăci se mișcă mereu, deși în mod obișnuit, doar câțiva centimetri pe an. Dar, din când în când, are loc la nivelul Pământului o schimbare radicală. Unii oameni de știință au ajuns la concluzia că ne îndreptăm către o schimbare în viitorul apropiat, probabil nu în timpul vieților noastre, ci în următoarele câteva sute de ani. Când se va întâmpla acest lucru, va fi un proces rapid, care va schimba Pământul în 24 de ore. Poate fi o nouă Pangee, continentul Africii care se împarte în două sau mai multe orașe de pe coastele oceanului care dispar. Mai mult, amenințarea cu mega-cutremure, erupții vulcanice sau alte evenimente naturale amenință aspectul Pământului și ospitalitatea față de viață.
Deși nu putem face multe pentru a modifica tectonica plăcilor, oamenii de știință sunt capabili să continue înțelegerea modului în care funcționează. De asemenea, este corect să menționăm că tectonica plăcilor este definită din punct de vedere tehnic ca o teorie, în ciuda dovezilor substanțiale. La fel ca puzzle-ul care potrivește piesele (continentele), acesta umple găuri în multe povești care sunt considerate „mitice”.