Urmele unei legende macabre pot fi văzute într-o catedrală din Italia


Catedrala Sf. Ștefan din Prato (Italia) găzduiește o relicvă creştină celebră, Sfântul Brâu. Tradiția catolică spune că Fecioara Maria a purtat acest brâu, care ulterior a ajuns la Sf. Toma şi, la un moment dat, ajunge în această catedrală. Dar, în iulie 1312, Sfântul Brâu a fost furat de Giovanni di Ser Landetto, cunoscut și sub numele de Musciattino. Plănuia să ducă brâul în orașul natal, însă, potrivit legendei, o ceață deasă a coborât asupra lui, făcându-l să se piardă din drum.

Dezorientat, Musciattino s-a întors din greșeală la zidurile orașului, crezând că a ajuns la Pistoia (deşi era la Prato). Apoi, a cerut ca porțile orașului să fie deschise, ţipând în gura mare că a furat relicva din Prato. Paznicii porţii din Prato au fost furioși că prețioasa lor relicvă a fost furată și l-au prins pe Musciattino. Pedeapsa asupra lui a fost una brutală: mâna dreaptă i-a fost tăiată înainte de a fi legat de un măgar și dus la râul Bisenzio.

Calvarul lui s-a încheiat, după ce-a fost ars de viu, iar rămășițele sale au fost aruncate în râu. Legenda mai spune că mâna dreaptă tăiată a hoțului a fost aruncată în catedrală, unde a lăsat o celebră amprentă sângeroasă a mâinii. Aceasta poate fi văzută și astăzi în colțul din stânga intrării de sud a catedralei.


Lasă un comentariu