Demontarea unei legende false: cine a văzut primul Luna prin telescop?

1.607 vizualizari

Galileo Galilei nu ar fi primul om care a văzut Luna prin telescop, potrivit unor hărţi, vechi de 400 de ani, create de un englez puţin cunoscut, Thomas Harriot (1560-1621). Filozoful italian a fost considerat până acum primul care a reuşit acest lucru, în decembrie 1609, însă hărţile vechi de 400 de ani zdruncină istoria marilor descoperiri ale lumii.

Potrivit istoricului Allan Chapman, de la Universitatea Oxford, desenele pe care Harriot le-a făcut uitându-se la Luna marchează naşterea cartografiei moderne. Spre deosebire de Galileo Galilei, care dorea să se afirme, Harriot a fost un gentleman bogat, ce nu îşi dorea nici faimă şi nici bani.

Pentru că Harriot a văzut Luna prin telescop cu câteva luni înainte lui Galilei, britanicii speră că Marea Britanie va primi recunoaştere pe care o merită. Curios, dar Thomas Harriot a fost nu doar un astronom, ci şi un matematician, etnograf și traducător. Unele surse folosesc numele Harriott, altele Hariot sau Heriot. El este creditat adeseori cu introducerea cartofului în Marea Britanie și în Irlanda.

Aşadar, cine a văzut prima dată Luna prin telescop? Englezii sau italienii?