Anul acesta (2024) o „nouă stea” va apărea pe cerul nopţii – ne avertizează NASA


Un fenomen cunoscut sub numele de „novă” va apărea în cursul anului 2024 și va fi vizibil pe cerul nopții. Iubitorii de astronomie vor putea observa „nașterea” unei noi lumini venite din sistemul binar T Coronae Borealis (TCrB). Rezultatul va avea aceeași magnitudine luminoasă ca Polaris, cea mai strălucitoare stea din constelația Ursei Mici.

În curând, nova va fi suficient de luminoasă pentru a putea fi observată şi cu ochiul liber. Potrivit unei predicții, acest lucru s-ar putea întâmpla oricând începând de acum și până septembrie 2024. Potrivit NASA, este foarte probabil ca sistemul de două stele T CrB, situat la 3.000 de ani-lumină distanță să genereze din nou o explozie uriașă.

Ultima dată când s-a întâmplat ceva asemănător pe T Coronae Borealis a fost în 1946, la sfârşitul celui de-al doilea război mondial. O nova este o explozie nucleară care are loc în jurul unei pitice albe (o stea moartă care se răcește) atunci când acumulează suficientă materie dintr-un alt corp stelar. Ca toate reacțiile care au loc în jurul stelelor, evenimentul generează o strălucire importantă, bruscă și trecătoare, în termeni astronomici, care poate fi observată de pe Pământ. Când o nova apare pe cer, un spectator poate vedea o creștere a luminozității stelei în care a avut loc explozia nucleară. În funcție de amploare și distanță, evenimentul poate fi observat cu ochiul liber sau folosind telescoape de amatori.

Nova T CrB din 2024 va fi vizibilă, chiar dacă sistemul binar este în mod normal prea slab pentru a arăta ca un punct luminos pe cer sau ca o stea nouă. A nu se confunda nova cu supernova. Aceste evenimente sunt explozii mai mari care implică moartea unei stele supermasive. Strălucirea emisă de moartea unei stele este titanică, iar energia eliberată poate distruge planetele din jurul ei. Unele supernove pot chiar da naștere la alte corpuri spațiale, cum ar fi găurile negre și stele neutronice.

T Coronae Borealis este un obiect din constelația Corona Borealis. Este un sistem format dintr-o pitică albă și o gigantă roșie care orbitează una în jurul celeilalte. A fost descoperită oficial pentru prima dată în 1866, dar există înregistrări despre apariția stelei în 1217 și 1787.

Astronomii estimează că nova T CrB va apărea în perioada februarie-septembrie 2024. NASA afirmă că evenimentul va fi vizibil timp de o săptămână, în timp ce în restul lunilor va fi observabil cu binoclu. Lumina sa se va diminua treptat; după aceea, nu va mai străluci încă 80 de ani. Constelația Corona Borealis este vizibilă doar în emisfera nordică, iar iulie este cea mai bună lună pentru a o vedea.

Sursa: nasa.gov

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO