Panică în Florenţa (Italia): pâcla de foc misterioasă de pe cerul nopţii. Ce-a fost cu adevărat?


Imagine: prelucrare proprie

În lume, de-a lungul timpului, au avut loc o serie de evenimente pe care le-am putea clasifica drept „misterioase”. În categoria acestora se înscrie şi întâmplarea de mai jos, descrisă în lucrarea istorică „Cronicile” de Giovanni, Matteo şi Filippo Villani. Iată ce putem citi în Capitolul 31 al lucrării, intitulat „Despre un nou semn care s-a ivit în cer deasupra oraşului Florenţa”:

„În ziua de 9 februarie a leatului pomenit (1360), la ceasurile patru din noapte, s-a ivit pe cer deasupra oraşului Florenţa ceva ca o pâclă de foc şi mulţi au crezut că pojarul acela se afla lângă oraş. Şi au prins cu toţii a striga „săriţi că arde” şi clopotele bisericii Santo Romeo au prins a bate a primejdie; din care pricină mulţi oameni s-au trezit din somn.

Şi văzând ei cum văzduhul era aprins au ieşit de prin case şi s-au dus în locuri deschise şi acolo au văzut că timpul era frumos şi au văzut că luna lumina; iară pâcla aceea de foc se lăţea, să tot fi fost o milă şi se lungea vreo patru. Şi în cuprinsul ei măsurat de sus în jos stelele arătau ca nişte scântei. Şi ridicându-se la oarece depărtare deasupra oraşului Florenţa a trecut de Fiesole făcându-se aşa ca o punte între Montemorello şi Fiesole. Iară mai apoi a trecut mai departe către Mugello. Şi acest semn n-a prevestit altceva vrednic de pomenit afară de seceta care a păgubit de roade ţarinile plăpânde ale munţilor din oraşul nostru.”

Iară ce-a fost „pâcla de foc” misterioasă? Urmele unui meteorit prăbuşit pe Terra? Un fenomen atmosferic? Sau ceva paranormal…?