Incredibilele fulgere Catatumbo, fenomenul care a intrat în Cartea Recordurilor! Oamenii de ştiinţă nu ştiu de cele ele apar atât de des…


Imagine: flickr.com (Commons Creative – free)

La gura de vărsare a râului Catatumbo în Lacul Maracaibo din Venezuela se află zona cu cele mai frecvente fulgere din lume, care par a fi eterne, iar ceea ce cauzează acest fenomen atmosferic remarcabil nu este încă cunoscut pe deplin. Localnicii din zonă au crezut tot timpul că e vorba de lupta zeilor din ceruri.

Oamenii de ştiinţă nu sunt siguri de ce apare această „furtună eternă”, însă ei cred că la originea fenomenului natural s-ar afla fie o cantitate mare de metan în regiune, fie puternicul vânt din Anzi.

Focul din ceruri este vizibil de mii de ani. Oamenii antici credeau că a el a fost cauzat de licurici, care ofereau jertfe spiritelor creației. Oricum, un lucru este clar: nicăieri în altă parte pe Pământ, un fulger nu este concentrat într-un singur loc cu atât de multă regularitate. Drept urmare, râul Catatumbo este în mod constant iluminat de fulgere, și, de aceea indigeni l-au mai numit şi „râul focului din cer”.

De-a lungul secolelor, fulgerul Catatumbo a ghidat marinarii şi, de aceea, el constituia un fel de far, „farul de la Maracaibo”. El putea fi observat chiar şi de la incredibila distanţă de 300 de kilometri. În poemul său din 1597, „Ceaiul dragonului”, în care e vorba de ultima expediție a navigatorului Sir Francis Drake, poetul spaniol Lope de Vega ne povesteşte modul în care fulgerele de la Maracaibo iluminau siluetele navelor englezeşti. În timpul ultimei încăierări navale majore ale războiului venezuelean de independență din 1823, se spune că fulgerele de la Maracaibo au ajutat navele amiralului Jose Padilla Prudencio să obţină o victorie asupra flotei spaniole.

În 2010, dintr-o dată și pe neașteptate, furtuna cu fulgere a părut că se opreşte. Pe cerul de deasupra râului Catatumbo, timp de 6 săptămâni, între sfârșitul lunii ianuarie și începutul lunii martie 2010, nu s-a mai văzut niciun fulger. A fost cea mai lungă dispariție a unui fulger într-o perioadă de 104 ani, de vină fiind seceta din 2009.

Organizaţiile ecologiste au început o campanie pentru trecerea în patrimoniul mondial UNESCO a acestui fenomen unic; până va intra în patrimoniu, gura de vărsare a râului Catatumbo în Lacul Maracaibo a intrat în Cartea Recordurilor, Guinness Book, ca fiind zona cu cele mai multe fulgere înregistrate în lume.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock